Vinterlov i juli

(null)
 
Barnen har haft vinterlov ifrån skolan i 3 veckor nu och vi har försökt att fylla vår lediga tid här i Ararquara så gott det går. Hela juli månad är de lediga och sedan åker vi till Sverige på semester den 1 aug, så då blir de lediga i 6 veckor till. En riktigt lång ledighet! Vi kommer tillbaka mitt i terminen sedan, den 12 sep flyger vi tillbaka, så då är det åter till skolbänken för våra små. De verkar njuta av den lediga tillvaron och vi har börjat att komma in i en skön semesterlunk, tycker jag. Vi började lovet med att fira med italiensk soda och lunch på mysiga Espaco Café tillsammans med Cilla. Ett ställe som vi återkommer till gång på gång för deras goda mat, bakverk och avslappnade miljö där barnen kan röra sig fritt.
 
(null)
En svettig Elliebus som svalkar sig med lite soda.
(null)
Vårt lunchsällskap under pergolan. Nu har Cilla tyvärr flyttat tillbaka till Sverige igen. 
(null)
Många koppar kaffe har det blivit under ledigheten. Särskilt som Ellie fortsättningsvis gärna går upp tidigt om mornarna. Fast en kopp kaffe vid poolkanten är ju inte helt fel. 
(null)
Träningen i juli har skett hemmavid eftersom det är svårt att ta sig till gymmet nu med barnen hemma. Det har funkat rätt bra ändå tycker jag. Trivs rätt bra med hemmaträning också emellanåt.
(null)
Dagarna har ofta börjat med mys under täcket i soffan på övervåningen till något barnprogram. 
(null)
Första helgen på lovet blev vi bjudna på 7-års kalas till Lias klasskompis Julia. 
(null)
Tjejerna var förväntansfulla inför kalaset. Nu var det ett tag sedan vi var på kalas och dem har alltid så roligt på då.
(null)
Ellie med kompisen Rafaela och hennes mamma Mirela på kalaset.
(null)
Runt, runt i karusellerna.
(null)
Lia började sedan lovet med lite sportaktiviteter i Elsas och Filips condominio. De skulle vara med en vecka, var det först sagt, men det vart två veckor för de hade så kul. Så varje dag körde jag henne ner till Oitis så hon kunde vara med på aktiviteter mellan kl.14-18. 
(null)
 
Barnen fick testa på lite all möjligt på vinterlovskollot. Spela fotboll, pyssla, mycket leker och tennis bland annat. Varje dag hade de matsäck med sig till eftermiddagen. Lia ville gärna ha smörgås, festis, frukt och någon kaka med sig. Och favoriten rostade majs!
 
(null)
 
(null)
En dag var vi hos Maria och barnen på förmiddagen och då kunde Elsa och Lia sparkcykla bort till aktiviteterna på eftermiddagen. Det tyckte de var roligt.
(null)
 Sedan var det ju slutet på VM-turneringen också. Vi var hos oss en dag och hejade. Sedan gick vi ut och kollade på Brasiliens sista match och Sveriges sista match såg vi hemma hos Ehlins. Vilket VM-äventyr det blev för Sveriges del! Tyvärr gick det inte så bra för Brasilien den här gången. Brassarna var väldigt besvikna på deras insats. För vår del var det en rolig upplevelse att vara här och vara en del av fotbollsfesten i detta fotbollstokiga land! Att ha två lag att heja på gjorde också att vi fick många dagar att träffas och kolla ihop. När Brasilien spelade sina matcher så var våra män lediga från jobbet. Nationen stannar upp och hejar! 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 Man blir ju lätt trött av allt firande och behöver ta sig en tupplur ibland.
(null)
 
(null) På restaurang Tijuca och hejar på Brasilien, som tyvär åkte ut. Ljudet inne i restaurangen när Brasilien gjorde mål var helt öronbedövande!
 
(null)
Lia och kompisen som också heter Elsa. 
(null)
Självklart har hela familjen numera Brassematchröjor.
(null)
Även minstingen. Det stod Neymar på i princip alla tröjor som fanns att köpa. Man kunde stanna till i vilken rondell som helst och köpa matchtröjor dagarna innan match.
 
(null)
Efter Brasiliematchen åkte Lia och jag på cirkus tillsammans med lite kompisar. Ellie och Vasse hängde hemma hos Noah och Gustav. Det var första cirkusbesöket i Brasilien för oss och det var en kul kväll. Mycket akrobatik och bra show. Inga djur med på cirkusen, vilket kändes skönt. Prisvärt cirkusbesök var det också.
(null)
Elsa och Lia i Cirkusmörkret.
(null)
 
(null)
Så här såg det ut när vi kollade på Sveriges sista match hemma hos familjen Ehlin. Först match och sedan blev det grill. Vasse och Håkan körde och golfade på eftermiddagen och sedan möttes vi upp ett gäng för hamburgare på Redeck nere på stan. Spontant och härligt!
(null)
Nu har även jag fått en Svensk/Brasiliansk Gripentröja :)
(null)
Sedan fick vi en ny bil att köra. En svensk familj flyttade tillbaka till Sverige och då fick vi ta över derar stora Kia. Mini hjälplte mig att köra och hämta bilen och sedan tog vi med alla barn till Mc Donalds för lunch.
(null)
 
(null)
   
(null)
 Vi åkte till våra spanska vänner i Sao Carlos en vardagskväll och gick ut och åt tillsammans. Våra vänner hade fixat barnvakt så det blev en mysig middag för fyra. Vi testade lite olika rätter från menyn och delade. Gott! Vi mhar alltid så trevligt med dessa spanjorer.
(null)
 Marilena och Victor
(null)
  
(null)
I ett par dagar small det till och blev riktigt kallt, speciellt då om mornarna. Vi hade bara 9 grader ute en morgon och då blir det väldigt kyligt inomhus eftersom husen saknar isolering och har kalla stengolv att gå på. Som tur var blev det snart varmare igen. Denna brasilianska vintern har överlag varit mycket varmare än de vi upplevde förra året. Skönt!
(null)
När det var ruggigt ute så stannade vi inne och spelade spel. Bakade kärleksmums och hängde tillsammans.
(null)
Här är Ellie med oss ute på golfbanan en eftermiddag när Lia var på sommaraktiviteter. Vi åkte också ut till golfbanan för att se VM-finalen och då även fira Johan Ehlins födelsedag med en bättre lunch, som man alltid får på golfbanan. Det vart en mysig söndag. 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 Snart skulle våra spanska vänner flyga hem till Mallorca för sin sommarsemester så då passade vi på att bjua hem dem på en långlunch med svenskt tema. De gillade förrätts toasten, den klassiska pannbiffen och de romflamberade äpplena i kanel och kardemumma.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 En fredag åt vi sushibuffe till lunch. Vi var på KI Sushi och satt på uteserveringen. Jag, Mini, Maria och alla våra barn var med. Barnen lekte och målade. Som tur var så var det rätt folktomt. Vi tar ju lite plats och är rätt högljudda när vi kommer i våra gäng ;)
(null)
 
(null)
 En förmiddag på salongen tog vi också en onsdag. Jag gjorde en fuktbehandling av håret, som lätt blir väldigt torrt här i detta klimat och med denna vattenkvaliteten som är. Medan jag blev fin i håret så fick barnen sina naglar målade av gulliga ägarinnans dotter, Ana-Paula, som väntar barn till jul. Vi får alltid ett så trevligt bemötande när vi är där. Ellie hade svårt att välja färg, men valde till slut lila på händerna och rosa på tårna ;)
(null)
 
(null)
 
(null)
Nöjd tjej!
(null)
 En hel del glass har det blivit på lovet också. Här har barnen köpt sin favoritlåda med små glasspraliner i efter att vi varit och handlat.
(null)
 Lia tyckte att det var varmt vid poolen en dag så då fixade hon ett eget solparasoll.
(null)
 Vi tog med pappan i familjen på cafemys en dag också. Han är ju inte med så ofta, eftersom vi mest åker runt till dessa ställen på vardagar när han jobbar...hehe.
(null)
 En morgon tog vi frukost med till lekplatsen och åt där. Lia sover oftast till 09:00 på morgonen. Då har Ellie och jag redan varit vakna ett bra tag och är sugna på att hitta på något. En frukostutflykt kan vara en ypperlig sådan sak. Lia fick själv plocka ihop frukosten och packa ner. Hon var mycket stolt över det.
(null)
 
(null)
 Vi hittade en intessant jordgubbe i jordgubbsasken. En dubbelgubbe!
(null)
 
(null)
 Det var inte så längesedan vi firade Festa Junina, men de har en liknande fest varje år i juli som heter nästan likadant, Festa Julina. Så det var vi på i lördags i Minis och deras condominio. Väldigt bra ordnat var det med stort tält, massa matstånd att välja på och aktiviteter för de små. Vi kom dit vid åttatiden, efter en fördrink hemma hos Mini och stannade sedan till midnatt ungefär. Ellie somnade runt kl.10....men Lia höll i ända till slutet.
(null)
 Kokt majs från majskolv med smör och salt på. Typisk Festa Julina mat.
(null)
 SAAB:arna Håkan och Petra var också med.
(null)
  Mycket folk!
(null)
 Ellie prövade lyckan i fiskedammen.
(null)
 
(null)
 Kul att testa mekanisk tjur tyckte Lia.
(null)
  
(null)
 Man köpte biljetter och sedan kunde man hoppa hoppborg och testa de olika spelen.
(null)
 
(null)
En dansuppvisning fick vi också se. Lite linedanceaktigt.
(null)
 
(null)
 Jag har testat Futsal för första gången under lovet. Följde med Petra som spelar detta varje lördag. Vasse var och golfade så barnen fick följa med. Ellie sov en stund först och sedan satt de med på kanten och hejade på. Det var roligt att lira lite boll igen. Även Mini följde med, så vi spelade tre mot tre. Sverige mot Brasilien. Kul!
(null)
 
(null)
I fredags vart det en spontan utekväll med Ingeborg, Jens och några till. Vi började på ett litet ölställe som har väldig mycket olika sorters öl och gick sedan vidare till Bigotes de Frida som serverar texmex-mat. En kul kväll!
 
(null)
 
(null)
Tjejerna hängde vid ett barbord med lite bubbelvatten, rostad majs och varsin padda.
(null)
 Här var det livat!
(null)
 Margerita Fiesta för dessa två.
(null)
Jag tog en vanlig margerita, som serverades i ett badkar visst.
 
(null)
 Mini och jag tog med barnen till lilla byn Bueno de Andrada för lunch förra veckan. Så mysigt där!
(null)
 På lekplatsen på Coxinhas restaurangen i Bueno de Andrada.
(null)
 Vår lunch. Lite olika Coxinhassorter testade vi. De är helt nyfriterade och man äter dem med en stark sås på. Den traditionella, toppiga, innehåller en marinerad kyckling som är lite som pulled chicken.
(null)
 I kön till Coxinhasstället. Ibland, på helgen, kan denna kön vara 100m lång. De är verkligen kända för sina Coxinhas.
(null)
 Innan vi åkte till Bueno de Andrada så hade vi frukostpicknick på vår lekplats. Ett vinnande koncept tåls att upprepas ;)
(null)
 
(null)
  
(null)
Sötnosarna på Cafe Mondrian som vi också besökt under lovet. Här äter man de godaste våfflorna!
Vi har hunnit med en hel del under lovet ser jag nu när jag summerar. Nu är det en dryg vecka kvar tills vi flyger till Sverige, tjejerna och jag. Vasse kommer lite senare, faktiskt hela 2 veckor senare. Han behöver jobba lite till först. Nu längtar vi efter Sverige, familj och vänner! Det var ju ett helt år sedan i var i Sverige sist!

 
 

Festa Junina - Skördefest med barnens skola

(null)
 
Barnens skola anordnade traditionsenligt en skördefest, såkallat Festa Junina, för att den alltid infaller i månaden juni. Det var andra året som vi var med på dessa festligheter som verkligen är en succé hos barnen. Hoppborgar, fiskedamm, godsaker, lek, dans m.m. Såklart att de gillar det! ;) Både Lia och Ellies klasser höll uppträdanden för föräldrarna. Ellies klass med minstingarna dansade på scen inomhus och var modiga lilla tjej vågade gå upp själv med fröknarna och kompisarna för att dansa lite ringdans. Urgulligt, såklart. 
 
Lias klass dansade utomhus och gjorde en annan typ av dans. I år hade uppträdandena hämtat inspiration från olika delar av landet. Vi återanvände kostymen från förra året. Flätor och en liten hatt i håret skall man också ha. Egentligen skall man också måla små fräknar på kinderna, som vi gör när vi är påskkärringar, men det glömde vi visst i år. Killar skall ha rutiga skjortor, jeans och stråhattar. Det är lantlig, ungefär cowboystil, som efterfrågas. Lia var väldigt sugen på att äta kanderat äpple som hon faktiskt mindes att hon åt förra året. Vilken lycka att det fanns i år igen!
 
Under firandet försökte vi även att hålla ett öga på Sveriges VM-match mot Tyskland som ju vart en spännande drabbning med en snöplig final. Sist på firandet var en låååång ringdans med vuxna och barn, alla får vara med, och dansa. Det är minst hundra turer i den där ringdansen känns det som, hehe. Då satt Ellie på Vasses axlar och hejade på dansen. Vi stannade inte så värst mycket längre än efter mörkrets infall, trötta från midsommarfirandet dagen innan, men det var en rolig familjeeftermiddag med barnens skola.
 
(null)
Elsa, klasskompisen Julia och Lia i sina fina utklädnader
(null)
Lia och klasskompisen Isabella
(null)
Ellie var fräck i rutig skjortklänning
(null)
Här med kompisen Noah
(null)
 
(null)
Mycket föräldrar och annan familj i lokalen. Man "köper" bord att sitta vid, där pengarna går till att finansiera delar av festen. Hoppborgar och annat kostar och sedan köper man kuponger att lösa in mot mat. 
(null)
Några av Ellies klasskompisar
(null)
En skymt av Ellie i ringen
(null)
Lia och jag kollar när Ellie dansar
(null)
Här gör sig Lias klass redo för att dansa sin dans
(null)
Ellie och Noah tittar på
(null)
 
(null)
Väldigt duktig var dem
(null)
 
(null)
Nu har det köpts sockervadd
(null)
Systrarna Chis
(null)
 
(null)
Sötsaksbordet. Mycket sött med jordnötter och dulce de leche. Favoriten är annars de chokladdoppade jordgubbsspetten som står längst ner på bordet.
(null)
Lite av underhållningen som erbjöds. Ellie körde några vändor på studsmattan och Lia hoppade i hoppborgen.
(null)
 
(null)
 
(null)
Lia med favorit hjälpfröken Manu
(null)
 
(null)
Sista dansen innan hemfärd. Ellie nöjde sig med att titta på.

Midsommarfirande i Oitis

(null)
 
Vi har firat vår andra midsommar på svenskt vis här i Brasilien. Detta år var vi nere i Oitis, hos våra vänner Ingeborg och Jens, som hade ordnat ett riktigt trevligt firande. Nästan hela svensk gänget på plats i Araraquara var med och firade. 23 vuxna och 9 barn vart det totalt! Det var nästan lika varmt som i fjol, trots att vi nu har vinter här. Härligt! Vi började dagen med att samlas för frukost och heja på Brasilien som spelade match. Vackert grön och gulklätt bland både stora och små var det. Brasilien vann matchen medan vi åt en god frukost tillsammans. Sedan började förberedelserna för midsommarlunchen.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Jag och Ingeborg i Caipirinhadiadem
(null)
Håkan hade dagens snyggast frisyr
(null)
Elsa och Ellie hängde vid poolkanten
(null)
Nu var det spännande
(null)
Mini och Noah
(null)
 
(null)
 
(null)
Yes!!! Mål!!
(null)
De här två hittar allid på något bus
(null)
 
Så byttes det om till sommarklänning och pryddes med blommor i håret. Är det midsommar så är det. Vi hade hyrt tappkran och köpt öl från Opera, ett mikrobryggeri i stan, och det börjades dricka lite öl och bubbel medan vi fixade med lunchen.
 
(null)
 
(null)
Vissa tog sig ett dopp i poolen också
(null)
 
(null)
Delar av team Gripen i loungesofforna
(null)
 
(null)
Cilla skalade potatisen
(null)
 
(null)
Uppdukat. Ägg halvor, sill, lax och skagenröra var lite av midsommarmaten vi hade lagat.
(null)
Lia och Elsa var också söta midsommarttjejer denna dag
 
(null)
 
(null)
Kyld snaps, som sig bör
(null)
Vid barnbordet
(null)
 
(null)
Du hugger vi in då
(null)
Vid vuxenbordet åts det gott, sjungs snapsvisor och skålades. Det är så roligt att kunna fira midsommar även fast att man bor så långt hemifrån. Med hjälp av lite svensk leveranser hade vi både sill och nubbe :)
(null)
Min favorit, Hallands Fläder!!
(null)
En till, ja tack.
(null)
Fiolspel fick vi lyssna till också. Elsa är superduktig på fiol. Hon har spelat sedan hon var 4år.
(null)
Barngänget, förrutom minstingarna
(null)
Till kvällen åt vi pulled pork med coleslaw
(null)
 
(null)
Och så spelades det fotboll och lektes lekar
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Avslutningsvis obligatorisk midsommar jordgubbstårta som jag hade gjort. En mycket bra midsommar.