Ellie 2år och fotbolls-VM

(null)
 
Familjens minsta medlem har hunnit att fylla 2år här i Brasilien. Otroligt! När vi kom var hon 8 månader och sov i bärsele fortfarande. Nu är hon en busig, glad liten tjej som snart gått en hel termin på förskola. Fröknar som klasskompisar älskar det här lilla blonda yrvädret. Hon får såååå mycket uppmärksamhet och när hon hade kalas i klassrummet så hade hon en hel hög presenter med sig hem efteråt. 
 
Det var spännande att få ha med sig tårta, eller tåååta som Ellie säger, till förskolan. Återigen så nyttjade vi det smarta sättet att ha kalas i klassrummet. Man bara köper fika, juice och ordnar med godispåsar, sedan har klassen kalas på skoltid. Hade ju aldrig funkat i Sverige! Lia och kompisen Elsa var också med på kalaset. De brukar ofta hämta syskon när det är mindre syskon som fyller år. Ellie var så nöjd och Peppa Pig-temat efter favoritfiguren var ju festligt tyckte hon. Fotona nedan har fröknarna tagit. Föräldrarna får inte vara med på kalaset, men jag är tacksam för att de är så duktiga på att dokumentera saker som händer i skolan! 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Elsa och Ellie
(null)
 
(null)
 
(null)
Vindruvor bjöds det också på
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
En mjuk och go Peppa Pig fick Ellie av kompisen Noah
(null)
Så här såg godispåsarna ut som vi hade gjort
(null)
Vi hade en liten födelsedagsfika hemma också på själva födelsedagen den 14 juni
(null)
Lite nya kläder fick hon
(null)
Och ett prinsesspussel
(null)
 
(null)
Gofika
(null)
 
Tårta!!
 
(null)
 
 
(null)
 
Nu har fotbolls-VM dragit igång på allvar också. Vi har hunnit att heja både på Sverige och Brasilien ett par gånger. Första Sverigematchen mot Sydkorea sågs hemma hos oss av ett gäng expatsfruar. Männen jobbade men vi som var hemma passade på att ses på frukost och heja. Det gick ju vägen!
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Brasiliens första match i VM såg vi hemma hos familjen Ehlin, där ett stort gäng samlats. Dock var det inget skönspel från Brasilien denna dag...väldigt roligt att VM är igång nu och att vi får uppleva detta här i Brasilien som är så fotbollstokiga! Dagarna innan match säljs matchtröjor och souvenirer i var och varannan rondell här i stan. Alla klär ut sig, pyntar sina hus och ja, går all in som alltid här.
 
(null)
 
(null)
Stiligt i de brasilianska färgerna!
 
(null)
 
 

Juniuppdatering med golf och skololympiad

(null)
 
Så var det redan mitten av juni. Det har rullat på bra här efter semestern och barnen har bara 11 dagar kvar i skolan. Sedan går de på vinterlov i en månad och vi åker till Sverige på semester den 1 augusti, så 10 hela veckor skall de små krabaterna vara lediga. Sicka lyxlirare! 
 
Idag fyller Ellie år, två år blir hon. En stor tjej. Med tanke på att hon bara var 8 månader när vi flyttade hit så känns hon som en helt annan person nu. Så bubblig, gullig, underhållande och viljestark. Vår goa minsting! Hon är på skolan nu men i eftermiddag blir det lite födelsedagsfika på altan för några närmsta vänner här. Barnkalas i klassrummet väntar vi med till nästa vecka då bästakompisen Noah är tillbaka från sin resa. 
 
Det har varit mycket golf det senaste. Jag har spelat två rundor med 18-hål. Det ni! Den ena rundan i lördags med Vasse och hela familjen. Vi spelade 9 håll, åt lunch och sedan spelade vi 9-hål till. Barnen gillar att åka med i golfbilen och slår också lite så det funkar bra. Igår spelade dock jag och Vasse 9 hål på tu man hand och vi kan väl säga att det var lite behagligare ;) Tog bara 3 timmar dessutom, tillskillnad frå 5 timmar när alla var med. Oavsett så är jag glad för all träning jag kan få. Kör på med mina golflektioner på fredagar och tycker att jag har utvecklats en hel del under dessa 3 månader som jag har hållt på. Planen är att spela mycket golf nu innan vi åker hem till Sverige på semester för att komma över det där första nybörjarsteget och känna mig lite mer trygg i mitt spel. 
 
I början av juni hade barnen sin årliga skololympiad också. Det var stor invigning med pompa och står. Barnen gick på led, viftade med flaggor, det var musik, rökmaskiner och till och med en OS-fackla. Väldigt bra arrangerat! Ellie skulle ha varit med i paraden men somnade i bilen dit (den började inte förrän kl.19 en vanlig skoldag) och sedan sov hon sig igenom hela invigningen. Efter den var klar så vaknade hon till och kunde vara med sitt lag och tävla lite i alla fall. Hon sicksackade mellan koner och hoppade i rockringar. Lia hade olika olympiadtävlingar på skolan hela veckan. Länghopp, spring 100 meter och sånt. Olympiaden avslutades med ett minimarathon i en park nära skolan där de sprang ungefär 2x400 meter. Det tyckte dem var roligt. Hela skolan är med och tävlar i den här olympiaden och är uppdelade i två lag. Blåa laget och orangea laget och för varje gren, hela veckan, så samlar man poäng till sitt lag. En rolig aktivitet de har varje år, tycker jag.
 
Vi blev inbjudna till Lias klasskompis, Julia Barreto, en lördag för att äta äkta brasiliansk vintermat. Nämligen Feijoada, som också är landets nationalrätt. Det är en mäktig gryta med fläsk, nötkött, korv och svarta bönor som tar flera dagar att förbereda och laga. Jag hade aldrig ätit en hemlagad version av Feijoada innan så det var väldigt roligt att få prova detta och gott var det. Till grytan serveras ris, smörstekt kål och en tomatsalsa. Vi stannade hela eftermiddagen och lekte i lekparken, spelade biljard och sedan vart det kaffe och efterrätt. Väldigt trevligt.
 
Snart stundar också midsommar. Vi har planerat för en stor svensk midsommarfest i Araraquara, precis som förra året, så det ser vi fram emot. Vi skall göra tårtor och skagenröra till festen med alla expats här. Och så drar ju fotbolls-VM igång idag med invigning och allt. Brasilien är ju ett helt fotbollstokigt land så det skall bli väldigt roligt att få uppleva detta här. Brassarna har börjat att dekorera sina hus, bilar m.m. med brasilianska flaggan. När Brasilien spelar match är de lediga från jobbet till och med. Så allt står väl i princip stilla då. Brasilien spelar första matchen på söndag. Hoppas på att kunna se den!
 
Här kommer lite foton från juni. 
 
(null)
Jag ute på golfbanan för en fredagslektion.
 
(null)
Golftränaren och vi 6 kvinnliga adepter.
 
(null)
 
(null)
Här är vi alliopa! (Fick zooma in)
 
(null)
Puttning är inte alltid så lätt.
 
(null)
Lia på golfbanan när vi spelade ihop i lördags.
 
(null)
Tjejerna åt lunch vid poolen en dag. Det var ett tag sedan vi gjorde det. Blir inte lika mycket poolhäng nu när det är vinter.
 
(null)
Lunch hos klasskompisen Julia
 
(null)
Feijoada till lunch. Brasiliens nationalrätt.
 
(null)
Till höger i bild är Danila, mamma till Julia, som lagat maten och bjudit in oss. 
 
(null)
Barnen lekte i trädgården och hade en väldigt rolig dag tillsammans. Joao, pojken på bilden, är också klasskompis med Lia och Julia.
 
(null)
Julias familj har precis byggt en pool på deras baksida. Jättefin blev den! Vi var välkomna tillbaka och bada när det blir sommar.
 
(null)
På lekplatsen i deras condominio
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Fin utsikt över Araraquara hade dem också i condominiot
 
(null)
Här leker barnen i Julias rum
 
(null)
 
(null)
Vi hade våra spanska vänner över en söndag och då testade vi ett nytt kakrecept. Sega chokladkakor fyllda med dulche de leche. Farligt goda blev dem!
 
(null)
Här hjälper Mar, Zarah och Lia till att göra tortillas. Vi bjöd dem på caritastacos.
 
(null)
Hela klassen (nästan, de är 19 barn i klassen) med Lia i mitten innan de skall gå in på olympiadinvigningen.
 
(null)
Lia efter invigningen.
 
(null)
Ellie tävlar
 
(null)
Lia på minimarathonet
 
(null)
Ellie ville inte ha sin väst på men hade den när hon sprang i alla fall. Snabb var hon.
 
(null)
Precis innan starten.
 
(null)
 
(null)
Nu är dem igång!
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Efter minimarathonet så åkte vi till golfbanan.
 
(null)
Ellie blev trött och somnade i golfbilen.
 
(null)
Jag köpte en golfkeps på klubben.
 
(null)
Glada barn i golfbilen.
 
(null)
Vi testade en ny restaurang i Araraquara förra fredagen. Töast heter den och den var riktigt bra. Ingeborg och Jens, också expats, mötte upp oss på en uteservering mitt emot restaurangen och tog en föröl före maten. Restaurangen öppnade inte förrän kl.20, men den var värd lite väntan. 
 
(null)
Det är ju vinter här nu så vi hade jeans och kofta på när vi satt ute. Fick känslan av att sitta på en svensk uteservering.
 
(null)
Barnen fick kritor att måla med på den svarta menytavlan. Det gillade dem.
 
(null)
Förrätt på Töast. Mycket ost.
 
(null)
Här är mannen och jag på vår golfdate igår. Mina andra 18-håls runda ever. Vi passade på att golfa när barnen var i skolan och Vasse råkade ha en ledig dag.
 
(null)
Efter golfen hämtade vi barnen, åt en god lunch och toppade med acai och glassbuffé. Det finns gott om sådana buffeställen här där man plockar och väger. Gott!
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 

Födelsedagsfirande i Buenos Aires

 
(null)
 
Vi anlände till Buenos Aires med båt på min födelsedag. Kunde inte tänka mig en bättre födelsedagspresent! Efter att ha checkat in på vårt mycket centrala lägenhetshotell, så blev det middag på en vinbar som Vasse hade kollat upp. Vi tog en Uber dit och det var ett trevligt ställe. Vi tog en vinproving och en stor charkbricka att dela. Barnen hängde i sköna soffor och smakade lite spännande rätter. Alla nöjda.
 
Sedan flöt fyra dagar på snabbt. Det var precis tillräckligt för att hinna beta av de största turistattraktionerna, men vi hade gärna stannat längre i denna vackra stad. De stora pampiga byggnaderna och avenyerna påminde om Madrid eller Paris för den delen. Det var lite kyligt emellanåt. Vi tog på oss långbyxor, jackor och halsdukar. Runt 16-18 grader varmt var det ungefär, men en dag när det regnade hade vi bara 12 grader. Då frös vi kan jag tala om!
 
Vi gjorde en cykeltur med guide första dagen och fick se de södra delarna av staden. Vi besökte kyrkogården där Evita Peron ligger begraven och vi strosade runt mycket. Testade tunnelanan en dag men mest förflyttades vi oss med Uber, detta smarta transportsätt! Som vanligt när vi är på storstadssemester så står mat och dryck i fokus så det handlade om att ta oss till ställen som vi ville testa. Blev många goda matstopp, kaffestopp och vinstopp. Burgarna som vi åt till lunch näst sista dagen var de godaste vi ätit i sydamerika. Yummy! Det enda som vi kände att vi gick miste om var en tangoshow. Det fanns många sådana att välja på, inklusive middag, men de började så sent allihop. Middagen började vid 20:00 och sedan skulle showen börja vid 22:00. Då orkade varken vi eller barnen hålla oss vakna efter en heldags turistande, så det vart tyvärr ingen tangoshow för oss denna gången. Tur att vi har en anledning att komma tillbaka ;)
 
Rekommenderar starkt en resa till Buenos Aires! Ja, hela reseupplägget med 3 nätter i Montevideo först och färjan där emellan var toppen. Flygplatsen i Buenos Aires ligger nära centrum, så när vi sedan tog flyget hem till Brasilien så gick det väldigt smidigt. Denna resan glömmer vi inte i första taget.
 
(null)
 Härlig utsikt från hotellet
 
(null)
 Rymliga lägenheter där vi också åt vår frukost.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Vinflaskor med slangar i där man med ett knapptryck kunde välja om man ville ha ett helt eller halvt glas vin. Eller ännu mindre för att bara provsmaka.
 
(null)
 Underbart sätt att fira sin födelsedag på!
 
(null)
Tre röda viner testade vi, från olika typer av jordmåner. Malbec är den mest dominerande druvan i Argentina. Väldigt goda viner. 
 
(null)
 De här charkbrickorna var såååå bra! Och prisvärda.
 
(null)
 Trevligt sällskap hade vi också av herr och fru Johansson.
 
(null)
 
(null)
 På morgonen kom frukosten upp på en vagn så här och vi fick plocka vad vi ville ha. Gick bra att beställa omelett och äggröra också. Trevligt.
 
(null)
 
Cykelturen vart lyckad! Ellie och Noah åkte bak i barnstol och Lia fick en kudde på pakethållaren att sitta på, med fotstöd på bakhjulets ekrar. Det var en duktig guide och vi fick sett mycket.
 
(null)
Hjälmen på. Såklart.
 
(null)
Okej, Ellies hjälm var väl lite stor då.
 
(null)
Vasse och Lia var redo att åka
 
(null)
Ett av de första stoppen var vid de gamla arbetarkvarteren i La Boca där vi fick beskåda dessa målningar.
 
(null)
 
 
 
(null)
 
(null)
Vi cyklade även förbi fotbollsarenan där Boca Juniors spelar. Maradonas gamla lag.
 
(null)
Sedan kom vi ner till de färgglada husen i La Boca där vi fick strosa själva ett tag.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Detta är argentinas mest sålda kaka. Självklart fylld med dulche de leche.
 
(null)
 
(null)
När vi cyklade vidare blev Ellie lite trött.
 
(null)
Sedan stannade vid ett stort grönområde precis vid floden, Rio de la Plata. Samma flod som vi hade åkte båt över ifrån Montevideo. Floden är visst så förorenad att den inte går att bada i.
 
(null)
 
(null)
När vi kom till parken hade Ellie vaknat igen.
 
(null)
Upp på cykeln igen. Hela karavanen.
 
(null)
 
(null)
Nästa stopp var vid den nya hamnpromenaden. Här bodde visst bara fotbollsstjärnor, kändisar och skådespelare.
 
(null)
 
(null)
Jag kände mig hemma bland kranarna jag. Kändes lite Göteborgskt. 
 
(null)
Glad och snygg(!) i hjälm. Som man saknar att cykla när man bor i Brasilien.
 
(null)
Efter avslutad cykeltur åt vi Shawarma till lunch. Förmodligen så nära kebab man kommer här ;) Sedan besökte vi stadens lilla saluhall och drack förstklassig cappucino på ett ställe som hette Coffee Town.
 
(null)
Perfektion.
 
(null)
Det fanns dem som drack öl också.
 
(null)
Vackert tak hade dem över saluhallen.
 
(null)
 
(null)
Nästa dag regnade det och då hade jag en träningsdate med min man. Han drog med mig på mitt livs första crossfitpass. Så jobbigt men väldigt kul också! Mini ställde upp och passade barnen.
 
(null)
Vi tog en sväng till vacker galleria och shoppade lite när vädret inte var så bra. Lia fick en ny tunnare jacka ifrån Zara. Vi åt lunch och glass inne i gallerian.
 
(null)
 
(null)
 Svårt att välja....
 
(null)
 Gott om maffiga byggnader i stan.
 
(null)
 
(null)
 En härlig kväll ute på en av stans finare köttkrogar. Eftersom de inte ville ha barn i restaurangen så fick vi ett eget rum som typ var helt ljudisolerat. Haha. Förmodligen avsett för privata affärsmiddagar snarare än högljudda barnfamiljer.
 
(null)
 
(null)
 Vi testade det här med tunnelbana, som alternativt transportmedel till Uber. Ellie var mest trött på att resa.
(null)
 
(null)
 Äntligen ske solen på oss igen.
(null)
 Kyrkogårdssightseeing
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Här vilar Evita Peron i sin familjegrav.
 
(null)
 Riktigt stora gravmonument på denna kyrkogården
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 Bron till himmelen.
 
(null)
Den här gigantiska byggnaden i bakgrunden är juridik fakulteten. Här studerar alltså Buenos Aires blivande jurister.
 
(null)
 Det här häftiga konstverket imponerade på mig. Så vackert och dessutom funktionellt. Varje dag när solens strålar kommer så öppnar sig blombladen! Varje blomblad väger ca 3,5 ton.
 
(null)
 
(null)
 Härligt med lunch ute
 
(null)
 Bästa burgarna!!
 
(null)
 
(null)
 Kafferast i väntan på att vinbaren skulle öppna
 
(null)
 Till barnens förtjusning blev det en vinprovning till, nästsista dagen.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 Kaffekoppar som jag köpte i Uruguay
 
(null)
 7 flaskor vin och 1,5kg dulche de leche köpte vi med hem också