Lastbilsstrejk, sista frukvällen och tatueringar

(null)
 
Vi är mitt uppe i en landsomfattande lastbilsstrejk här i Brasilien. Ingen rolig historia. Bensin och färskvaror börjar nu att ta helt slut eftersom lastbilarna som skulle levererat detta står stilla på motorvägarna. Chaufförerna strejkar mot fördubblade dieselpriser det senaste året och har nu gått samman i den största strejken sett sedan 60-talet. Det rapporteras konstant om strejken på nyhetskanalerna och situationen skall visst vara riktigt illa i storstäderna Sao Paolo och Rio de Janeiro. Strejken har pågått i 9 dagar nu och de har ännu inte kommit till en uppgörelse som chaufförerna vill acceptera. Väldigt besvärligt. Vi har bunkrat en massa mat och förnödenheter så vi klarar oss ett bra tag framöver, men vi hoppas att det snart kommer bensin så att vi kan ta oss runt i denna bilburnastad...ibland är livet som expats nästan lite för spännande ;)
 
(null)
 
Trots strejk så besökte vi våra spanska vänner som bor i Sao Carlos i söndags. Jag och barnen hängde där hela dagen medans männen golfade på förmiddagen. Barnen älskade att leka med deras hund som hetter Samba. Vi gick på två promenader till lekplatsen i deras Condominio och sedan lagade Marilena den godaste Paella jag någonsin ätit.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Den här tavlan har Marilena målat. Så fantastiskt fin!!
 
(null)
Vacker kvinna och duktig kock är hon också.
 
(null)
Ellie gillade sig på lekplatsen.
 
(null)
I lördags var det Champions Leauge final och då kom Ingeborg och Jens förbi på Gin och Tonic. Jag gjorde en tacogratäng som Mini brukar göra, som vi åt till matchen. Senare på kvällen så tände vi grillen och slängde på lite Picanha. En härlig spontankväll.
 
(null)
 
Vi har också haft en sista fruträff med stora delar av detta befintliga expatsfrugäng. Fem familjer reser hem nu i juli/augusti så då såg vi till att samlas en sista gång. Först gick vi till en vinbar nere i centrum och efter det åt vi Pizza på favoritpizzerian Rua 5. De har en så mysig uteservering där. Efter middagen promenerade vi upp till Aguadoce och tog en drink. Supertrevlig kväll.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
 
 
(null)
 
När vi hörde att en kris var på väg så såg vi snabbt till att fylla upp frysen med smaskiga och mättande kanelbullar. Lia garnerade dem med diverse strösselsorter.
 
(null)
 
Ellie och jag har hängt på lekplatsen och byggt tågbana tillsammans.
 
(null)
 
(null)
 
Seda håller jag på att avsluta min kurs i Projektledning som jag läser på distans. Hoppade in lite sent i kursen men har kommit ikapp fint tycker jag. Fyra hemtentamen och fyra teoritester tillsammans med ett grupparbete är nu snart färdigställt. Känns otroligt skönt att ha fått det klart också.
 
(null)
 
Maria och jag har inte haft så mycket tid för tennis det senaste men förra veckan fick vi äntligen till det och kunde köra en onsdagslektion ihop igen. Vi har tagit lektioner enskilt de senaste veckorna pga sjukdomar som härjat och för att antingen hon eller jag har varit bortresta. Det är välig kul när vi väl spelar i alla fall!
 
(null)
 
En annan rolig sak är att jag har tatuerat mig! Mina första tatueringar blev till här i Brasilien, hos en jätteduktig tjej som skrev barnens namn på utsidan foten och så dessa pilar på underarmen. Jag gick dit tillsammans med Mini, som också tatuerade sig. Vi blev båda väldigt nöjda. Det är flera expatssvenskar som har passat på att gadda sig här då det kostar typ en tredjedel av vad det kostar hemma.
 
(null)
 

Montevideo och Punta del este

(null)
 
Nu är det drygt en vecka sedan vi kom hem ifrån vår semester i Uruguay och Argentina. Det var en så himla härlig semester!! Vi började med att flyga till Montevideo ifrån Sao Paolo och hade sedan 2,5 dag i Montevideo innan vi tog båten vidare till Buenos Aires. För mig var det en extra speciell resa eftersom jag fyllde år. Inte fy skam att få besöka två stycken huvudstäder på en och samma vecka. En väldigt fin present tycker jag! Extra kul var också att våra expatvänner, Familjen Johansson, valde att hänga med på resan så där lite halvspontant. Barnen hade jätteroligt tillsammans hela veckan och vi vuxna trivdes väldigt bra tillsammans också. Det är ju roligt att resa tillsammans med fler. Delad glädje är dubbel glädje, eller vad säger man?
 
Vi hade 1,5 dag i Montevideo och då fokuserade vi på att göra gamla stan och promenera längs den vackra strandpromenaden. Vintern hade redan kommit till Uruguay, så det var betydligt kallare än de 28-30 grader som vi lämnade i Brasilien. Vi hade packat en del varma kläder men hade ändå räknat med shortsväder på dagen, men där misstog vi oss. När solen sken från en klarblå himmel var det ändå ljuvligt. Sista dagen gjorde vi en heldagsutflykt till Uruguays södra spets, Punta del Este, som är en riktig metropol sommartid. Sydamerikas S:t Tropez har det liknats vid. Där strosade vi runt, besökte den kända skulpturen med handen på stranden och åkte ut till Casa Pueblo som kallas solens hus. Allt absolut värt ett besök. Punta del Este är förmodligen härligare på sommaren, då det vintertid upplevdes rätt dött men vackert var det. Uruguay gjorde ett fint intryck på oss och solnedgången vi fick se när vi åkte med taxin från flygplatsen till hotellet, första kvällen, var inte av denna värld. Milsvid rosaorange himmel vid havets horisont. Så jädra vackert. 
 
(null)
Tripp, trapp, trull och två minioner på citysightseeing i Montevideo stad.
 
(null)
Alltid läppstift på när man är på citysemester ;)
 
(null)
Det var en väldigt hög staty på torget, tyckte Ellie.
 
(null)
 
 
(null)
Porten in till gamla stan
 
(null)
Solen, som också återfinns i Uruguays flagga, är så vacker tycker jag.
 
(null)
Det mesta i gamla stan var stängt på söndagen men det var rätt skönt för då kunde i strosa fritt utan trängsel.
 
(null)
 
(null)
Här är hela gänget, utom jag som fotar.
 
(null)
Systrarna Bus 
 
(null)
 
(null)
Vi hittade en lekpark där barnen fick leka av sig en stund.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Vid strandpromenaden, La Rambla
(null)
Familjen Chis
 
(null)
Lia frös och köpte sig en söt mössa
 
(null)
Vi bodde på ett bra hotell i gamla byggnader med 4m i takhöjd!
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Såååå fina takrosetter
(null)
 
(null)
Vi åt på en pytteliten tapasbar första kvällen. Vilken lycka att få äta tortilla och dricka Gin och Tonic igen!
 
(null)
Tapasbaren hade en retrokänsla med gamla skolsalsstolar att sitta på, brokiga skaror av lampor och så dessa söta emaljerade muggar på borden.
 
(null)
Vi besökte saluhallen i Montevideos Gamla stad och passade på att äta lunch där.
 
(null)
Inuti saluhallen grillades det högt och lågt, alla med grill av modell grande!!
(null)
Mini och jag var sugna på Paella. Det var ju faktiskt morsdag i Uruguay och Brasilien denna söndag, så det tyckte vi att vi var värda. 
 
(null)
Lite dans fick vi se också, utanför saluhallen.
 
(null)
Andra fina saker vi såg i stan var denna söta lilla bil och grafittimålningen nedan.
 
(null)
 
(null)
Färskfrukt och nedan två tjejer med vinden i håret.
 
(null)
 
(null)
Lite täringsspel och goda drinkar på en bar bredvid hotellet
 
(null)
Sjukt god Margherita
 
(null)
Vi försökte att beställa något friterat ostsnacks som vi fått syn på, men fick istället in rösti. Också goda visserligen.
 
(null)
Elliebusan i hotellfoajén.
 
(null)
Utanför hotellet, i väntan på Ubertaxi, som vi åkte med mest hela tiden.
 
(null)
Vi åkte buss till Punta del Este vår sista dag i Montevideo. Bussresan tog 2 timmar och 15 minuter från Montevideos busstation. Det var väldigt fina bussar med hög standard. Bara märkligt att vissa som klev på inte hade något sittplats sedan utan fick stå den två timmar långa resan. Mycket märkligt.
 
(null)
Det var mulet när vi kom fram till Punta del Este. Man såg den kända handskulpturen på stranden så fort man klev av bussen, så vi började där.
 
(null)
Sommartid är det tydligen helt knökat här vi handen och smått omöjligt att få foton utan massa andra personer med i bild, så det var ju ett stort plus med att vara där mer off season.
 
(null)
Familjeselfie på stranden
 
(null)
 
(null)
Finaste tjejerna
 
(null)
 
(null)
Efter vi sett handen och ätit lunch på Burger King inne i stan, (barnens val), så tog vi en taxi ut till häftiga Casa Pueblo.
 
(null)
Byggnaderna som ingår i Casa Pueblo (Pueblo betyder by på spanska) är helt otroligt många. Alla är gjorda i samma lekfulla stil och huset har varit sommarboende åt kände konstnären Carlos Paez Vilaro som kallade det for solens hus. Idag är huset både hotell och museum över hans verk. Carlos har arbetat tillsammans med Picasso bland annat.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Väldigt vacker utsikt
 
(null)
Den lille konstkännaren tog med sin Burger King-ballong in på museét.
 
(null)
Den här två tavlorna med djuren var min favorit. Dem gjorde Carlos på 50-talet som en hyllning till Charles Darwin.
 
(null)
Lite mer konst
 
(null)
 Efter den långa dagen i Punta del Este så tog vi bussen tillbaka och åt en avsmakningsmiddag nere i gamla stan, på en rolig restaurang med svenskankytning. Primuseum hette den och restaurangen var fylld med svensktillverkade Primus gasolkök. Maten var jättegod och underhållningen i form av livemusik i den lilla restaurangen var väldigt härlig.
 
(null)
Sedan lämnade vi Montevideo och hoppade på en suuuuupersnabb katamaran som tog oss över Rio de la Plata till Buenos Aires på bara 2,5 timme. Båten var inte ens till en tredjedel full, så vi hade gott om plats att röra oss på. Barnen tittade på film en stund.
 
(null)
 
(null)
Av någon outgrundlig anledning så hade de klätt hela båten i en ljusblå heltäckningsmatta. Sedan tvingade de alla passagerare att ta på tossor när vi gick ombord för att mattan inte skulle bli smutsig.
 
(null)
De var en väldigt fin båt.
 
(null)
 
Eftersom det var min födelsedag, dagen då vi förflyttade oss med båt, så bjöds jag på bubbel till lunch. Helt klart min typ av lunch. Mer om födelsedagsfirandet kommer i nästa inlägg om Buenos Aires.