Svensk midsommar på andra sidan jorden

Vad underbart det var att få fira lite svensk midsommar i dagarna två, trots att vi numera bor på andra sidan jorden, typ. Tack vare svensk flygleverans och skramlande i folks skafferier så kunde vi uppbringa både kalles kaviar, tulip burksknka (viktigt för vissa tydligen), sill och västerbottenost. Övrig traditionell midsommarmat lyckades vi fixa med brasilianska råvaror och oj vad gott det blev! Till och med en Hallands Fläder fick man till. Vilken lycka. Efter maten gick vi poängpromend, sedan var det lagtävlingar och fiskedamm. När de startade grillen inför kvällen så smet Lia och jag iväg för att gå en skattjakt med hennes klasskamrater. Med tanke på att hon innan midsommarfirandet desstuom sprungit minimarathon med skolan så vart det verkligen en späckad dag. Allt på en gång, men samtidigt inget vi ville missa. Jättebra ordnat av de som höll i firandet. Vi var inte några av dem för ovanlighetens skull, vi bara fixade pajer den här gången. Tur att det finns gott om engagerade och inkluderande expatsvänner.

Så fantastiskt ändå att man kan lyckas få ihop en sånt här firande trots att man är så långt hemifrån. Vädret var inget svenskt klassiskt midsommarväder, för det var väldigt varmt när vi åt vår lunch. Solen stekte på som bara den ner på innergården. Puh! Det är bland annat vid såna här tillfällen, stora högtider, som man känner att man längtar hem. Hem till det ursvenskaste av det ursvenska. Oavsätt väder. Vårt firande här blev så bra som det bara kunde bli, men man saknar hemma ändå. Tur att vi snart åker hem och kan tanka på lite Sverigefeeling.

Nu är det bara 10 dagar tills vi flyger hem på semester. Det kommer att gå snabbt. Ser fram emot att njuta lite mer midsommaraktig mat då, för det är inget vi äter här direkt. Mycket grillat kött blir det i den här stan. Och frukt i mängder. Och friterad eller panerad plockmat. Och doce de leite. Gud som de älskar den där kondenserade mjölken. Finns att hitta i det mesta i sötväg. Men jag klagar inte. Bara konstasterar att det är annorlunda matvanor här. Köttet är för övrigt billigare än tacosåsen. En burk tacosås kostar ungefär 60 SEK. Tur att vi inte äter så mycket tacosås.....