Helg på kaffeplantage

This is coffee, betyder skylten, och är detta kaffeställes slogan. Ett kaffeplantage med anor från 1850-talet och som en gång haft 150st anställda som bott och arbetat där, idag ett plantage i klart mindre skala med ett 30-tal anställda. Den här gården, med namnet Fazenda Ambiental Fortaleza, besökte vi över en helg. Två nätter stannade vi över och fick övernatta i ett charmigt boningshus från just 1800-talets mitt med breda golvplankor och ungefär 4m i takhöjd. Allt såklart varsamt renoverat i tidsenlig stil, men grunden och skalet är sedan det uppfördes. Väldig häftig känsla att få bo där! 
Mitt emot boningshuset, genom en vacker trädgård låg en renoverad lada som blivit gårdens samlingspunkt. Kök i ena änden, soffor och en brasa i den andra. Dessutom ett rejält matbord som rymde många, både inne och ute på altan. Älskade det blåvita porslinet som vi fick äta alla måltider på. Vill ha! Mycket god mat blev det och så gott som allt som serverades var från gårdens egna råvaror. Där fanns väldigt goda hemlagade ostar, nybakt bröd och egengjord yoghurt bland annat. Första kvällen åt vi middag vid det långa bordet inomhus tillsammans med gårdens ägare, Marcos och Maria Silvia. Väldigt sympatiska och sköna människor. De fick oss att känna oss väldigt välkomna och nästan som hemma. På lördagskvällen slöt deras vänner från några granngårdar upp tillsammans med lite nyanlända gäster och vi fick göra egen pizza i pizzaugnen på altan. En hund fanns på gården också, han var väldigt lugn och stilla. Barnen blev väldigt förtjusta i honom.
Ner för slänten låg ladugården där kossorna bodde. De hade inte bara kossor utan även kalvar och en repektingivande tjur. Vi fick också se när kossarna blev mjölkade. Kul! En eftermiddag tog vi en tur till en gård en bit bort som för längesedan ställt om från kaffe till spritsorten Cachaca. Där fick vi prova några olika sorter, se hur tillverkningen går till och tillbaka kom vi med 3 flaskor Cachaca till vårt spritförråd. Mycket bra. Annars var det såklart fokus på kaffe. Marcos promenerade runt med oss på gården, visade och berättade om det som de viger all sin vakna tid åt. Nämligen att producera ekologiskt, riktigt bra kaffe som de sedan exporterar hela världen runt. Kaffebönorna på plantorna var väldigt små nu eftersom de skördas först i juni nästa år, men någon kvarvarande planta med lite större bönor kvar på fick jag fotat. Vi fick lära oss mer om hur rostningen går till och vi fick även veta mer om hur en kaffeprovning går till. Denna gång fanns tyvärr inte möjlighet att prova så många kaffesorter då personen som sköter rostningen var på semester. Så det får bli en anledning att återkomma helt enkelt.
Det var en skön helg med mycket häng och en känsla av att befinna sig långt ut i det Brasilianska landskapet. Jag lärde mig massor om kaffe som jag inte hade en aning om och blev klart inspirerad att köpa mer ekologiskt kaffe framöver. Det var ett tempo på den här helgen som jag tror kom väldigt lägligt för oss. Otroligt skönt att kunna slappa lite och ta dagen som den kom. Kanske med en nybakt bit pao de queijo eller två. Och så en god kopp kaffe såklart
 
(null)
 
Huset där vi bodde 2 nätter
 
Husets vardagsrum.
 
Fenomenal takhöjd
 
Vackra verandan
 
Vårt rum
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Gårdens hund
 
Vasse med ägaren Marcos
 
Den gamla ladan.
 
(null)
 
(null)
 
Ungefär 200år gamla träd
 
Bland banan- och kaffeodlingar
 
Lia och kaffeplantorna
 
Vägen ner till kossornas ladugård och altan där vi hade pizzakväll och åt frukost/lunch.
 
Kalvar inne i ladugården
 
Hallå där tjuren
 
Besök på närliggande gård som numera gör Cachaca
 
Provsmakning fick vi
 
Alla barnen på altan. Mycket god mat åt vi!
 
Kaffe och nybakt pao de queijo vid brasan när det regnade
 
Underbart vackra utomhusmiljöer
 
(null)
 
Barnen fick skörda frukt i korgar när vi vuxna lärde oss mer om kaffeproduktionen.
 
Utanför och inne i kafferosteriet. Ellie provsatt några säckar färdigt kaffe.
 
På de här borden torkar de kaffebönorna.
 
Vi fick testa ett kaffe och lära oss hur en riktig provning går till.
 
Barnen tyckte gårdens hund var spännande.
 
Wine o’ clock på verandan
 
Vårt boningshus, sett från sidan.
 
(null)
 
Hejdå kaffeplantaget, vi ses igen!