Sommarlovsslut och Första skoldagen

(null)
 
Idag var första skoladagen för båda våra tjejer på Pueri Domus. Lia har väntat länge på att Ellie skall börja, så det var en stor dag detta. Lia börjar 1:an här i Brasilien, vilket man gör ett år tidigare än i Sverige. Så hon har fått flytta över till en annan skolbyggnad där de stora barnen går och sitter i klassrum med bänkar. Hon har fått ett skåp att förvara böcker och annat skolmaterial i och kommer att ha riktiga lektioner i matte, engelska m.m. Stort! Det tycker hon känns kul och hon har ju sina kompisar Elsa och Olivia i samma klass så det går nog fint.
 
Ellie börjar förskolan och får gå i samma grupp som kompisen Noah! Det var en rolig överraskning. Vi trodde att hon skulle få gå med pluttisarna, men eftersom hon är född under årets första halva, så tyckte de att hon var stor nog att gå i gruppen med de större. Hon var väldigt stolt i morse när hon fick ta på sig skolkläderna och dra sin väska till bilen. Det gick bra att lämna henne i klassrummet och de satt och lekte med deg när jag gick. Sedan han jag precis hem och dricka en kopp te innan de ringde och sa att jag behövde komma och hämta henne tidigare för att hon var ledsen. Jaha. Hon skulle gått 1,5 timme själv första dagen med det blev bara 50 minuter. Baby steps. Imorgon kanske hon kan vara där lite längre. Hur som, så känns det bra att vara igång med inskolningen!
 
(null)
Fina i skolkläder och väskor
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Det var mycket skolmaterial som skulle inhandlas och lämnas in till skolan förra veckan. Allt är namnat. Pennor, block, pysselmaterial, saxar, böcker m.m
(null)
Söta små tjejer som lämnat skolmaterialet
(null)
I butiken när materialet skulle inhandlas och väljas. Det tog 2 timmar!
(null)
 
(null)
Här är lite av det som Ellie skulle ha. Färg, leklera, förkläde m.m.
(null)
Här sitter Lia och skriver namn på alla sina skolsaker.
(null)
 
Annars har vi verkligen njutit av den sista sommarledigheten tillsammans hemma. Vi har gått till lekparken, badat i poolen och myst. Lite roliga utflykter gjorde vi också tillsammans med de andra svenska expatsen som var hemma. Det blev en tur till en djurpark och en tur med båt på flod. Det får bli ett eget inlägg om det.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Vi har också börjat januari med en 3-veckors detox i familjen. I alla fall jag och Vasse kör detta och Ellie verkar hänga med på ett hörn. Hon älskar alla smoothies som vi gör ;) Detoxen innebär att vi under 3 veckor undviker att äta gluten, mjölkprodukter, rött köt och socker samt dricker varken alkohol eller kaffe. Första tre dagarna gjorde vi dessutom en cleanse som innebar att vi nästan bara drack juicer och åt grönskar. Nu äter vi mycket kyckling och fisk, grönsaker, quinoa, fröknäcke och frukt. Vi är många expats som är med, typ 12st, plus min syrra i Sverige så vi peppar varandra.Det funkar bra, tycker vi. Caroline är den som varit drivande i det hela och brukar göra den här detoxen varje år. Recepten vi inspireras av och lagar ifrån finns på sidan letsgodetox.se
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Mitt livs första chiapudding. Gillade inte smaken på mandelmjölken som är i men tycker att chiafröna är okej. Vill testa att blanda med mjölk sedan och kokosmjölk kan vi testa redan nu!
(null)
 
(null)
Coola brudar på väg ut på tur en dag
(null)
Lia och Ellie gjorde jättegod Guacamole till oss en dag på sommarlovet
(null)
Tjejerna har fått ett nytt lekbord i trädgården som de använder för att söla med vatten. Populärt!
(null)
Det har varit ett skönt sommarlov och jag har styrt upp planerna för vad jag kallar "MITT år, 2018".
(null)
Lia och jag var på bio en helg också. Första gången på bio i Brasilien! Det tyckte hon om. Vi såg en ny film från Pixar helt och hållet på portugisiska utan text. Tyckte ändå att vi förstod det mesta. Kul!
(null)
Här hänger vi på framsidan och leker och busar en stund
(null)
 
(null)
Bakat bullar har vi också gjort på lovet
(null)
Lite magsjuk härjade också i huset efter att våra besökare åkt hem. Hela familjen blev mer eller mindre dåliga. Då han vi bygga fler tågbanor att leka med i vår husarrest.
(null)
Ellie fick nya glittriga skor av mormor och dem är hon väldigt förtjust i.
(null)
En dag mötte vi upp andra sommarlediga vänner och plockade sushi från buffé till lunch.
(null)
Lia hade kompisen Elsa på sleepover en kväll också.
(null)
Många turer med motorcykeln i condiminiot har det också blivit
(null)
Tjejorna har hjälpt mig att handla och fixa med vardagsbestyren hemma. Fast mest har de röjt hemma. Ut med allt. Städa lite och sedan ut med allt igen.
(null)
 
(null)
Sista söndagen innan sommarlovets slut tog vi oss en tur till vattenparken i Olimpia där vi var förra året och firade Lias 5-årsdag. Det var galet varmt och mycket folk, men vi hade en rolig dag. Ellie och Lia åkte massa vattenrutschbana och fullkomligt älskade att vara där. Vi tog Embla med oss på utflykten eftersom vi hade en plats över i bilen och hon gillar också vattenrutschkanor ;)
(null)
 
(null)
Mycket folk i poolen som körde vattengympa på eftermiddagen.
(null)
Popcorn i UV-tältet blev det i går när Lia och Ellie köpt nya popcornmuggar.