Helg på kaffeplantage

This is coffee, betyder skylten, och är detta kaffeställes slogan. Ett kaffeplantage med anor från 1850-talet och som en gång haft 150st anställda som bott och arbetat där, idag ett plantage i klart mindre skala med ett 30-tal anställda. Den här gården, med namnet Fazenda Ambiental Fortaleza, besökte vi över en helg. Två nätter stannade vi över och fick övernatta i ett charmigt boningshus från just 1800-talets mitt med breda golvplankor och ungefär 4m i takhöjd. Allt såklart varsamt renoverat i tidsenlig stil, men grunden och skalet är sedan det uppfördes. Väldig häftig känsla att få bo där! 
Mitt emot boningshuset, genom en vacker trädgård låg en renoverad lada som blivit gårdens samlingspunkt. Kök i ena änden, soffor och en brasa i den andra. Dessutom ett rejält matbord som rymde många, både inne och ute på altan. Älskade det blåvita porslinet som vi fick äta alla måltider på. Vill ha! Mycket god mat blev det och så gott som allt som serverades var från gårdens egna råvaror. Där fanns väldigt goda hemlagade ostar, nybakt bröd och egengjord yoghurt bland annat. Första kvällen åt vi middag vid det långa bordet inomhus tillsammans med gårdens ägare, Marcos och Maria Silvia. Väldigt sympatiska och sköna människor. De fick oss att känna oss väldigt välkomna och nästan som hemma. På lördagskvällen slöt deras vänner från några granngårdar upp tillsammans med lite nyanlända gäster och vi fick göra egen pizza i pizzaugnen på altan. En hund fanns på gården också, han var väldigt lugn och stilla. Barnen blev väldigt förtjusta i honom.
Ner för slänten låg ladugården där kossorna bodde. De hade inte bara kossor utan även kalvar och en repektingivande tjur. Vi fick också se när kossarna blev mjölkade. Kul! En eftermiddag tog vi en tur till en gård en bit bort som för längesedan ställt om från kaffe till spritsorten Cachaca. Där fick vi prova några olika sorter, se hur tillverkningen går till och tillbaka kom vi med 3 flaskor Cachaca till vårt spritförråd. Mycket bra. Annars var det såklart fokus på kaffe. Marcos promenerade runt med oss på gården, visade och berättade om det som de viger all sin vakna tid åt. Nämligen att producera ekologiskt, riktigt bra kaffe som de sedan exporterar hela världen runt. Kaffebönorna på plantorna var väldigt små nu eftersom de skördas först i juni nästa år, men någon kvarvarande planta med lite större bönor kvar på fick jag fotat. Vi fick lära oss mer om hur rostningen går till och vi fick även veta mer om hur en kaffeprovning går till. Denna gång fanns tyvärr inte möjlighet att prova så många kaffesorter då personen som sköter rostningen var på semester. Så det får bli en anledning att återkomma helt enkelt.
Det var en skön helg med mycket häng och en känsla av att befinna sig långt ut i det Brasilianska landskapet. Jag lärde mig massor om kaffe som jag inte hade en aning om och blev klart inspirerad att köpa mer ekologiskt kaffe framöver. Det var ett tempo på den här helgen som jag tror kom väldigt lägligt för oss. Otroligt skönt att kunna slappa lite och ta dagen som den kom. Kanske med en nybakt bit pao de queijo eller två. Och så en god kopp kaffe såklart
 
(null)
 
Huset där vi bodde 2 nätter
 
Husets vardagsrum.
 
Fenomenal takhöjd
 
Vackra verandan
 
Vårt rum
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Gårdens hund
 
Vasse med ägaren Marcos
 
Den gamla ladan.
 
(null)
 
(null)
 
Ungefär 200år gamla träd
 
Bland banan- och kaffeodlingar
 
Lia och kaffeplantorna
 
Vägen ner till kossornas ladugård och altan där vi hade pizzakväll och åt frukost/lunch.
 
Kalvar inne i ladugården
 
Hallå där tjuren
 
Besök på närliggande gård som numera gör Cachaca
 
Provsmakning fick vi
 
Alla barnen på altan. Mycket god mat åt vi!
 
Kaffe och nybakt pao de queijo vid brasan när det regnade
 
Underbart vackra utomhusmiljöer
 
(null)
 
Barnen fick skörda frukt i korgar när vi vuxna lärde oss mer om kaffeproduktionen.
 
Utanför och inne i kafferosteriet. Ellie provsatt några säckar färdigt kaffe.
 
På de här borden torkar de kaffebönorna.
 
Vi fick testa ett kaffe och lära oss hur en riktig provning går till.
 
Barnen tyckte gårdens hund var spännande.
 
Wine o’ clock på verandan
 
Vårt boningshus, sett från sidan.
 
(null)
 
Hejdå kaffeplantaget, vi ses igen!
 

Snart sommarlov

Vi går mot sommar här i Brasilien. Officiellt så startar sommaren den 22 december och på fredag har Lia skolavslutning. Har sett massa foton på snö, advendtsbak och sånt hemma på Instagram senaste veckan och måste säga att allt det där känns såååå avlägset. Här svettas vi, slänger oss i poolen och sitter ute i t-shirt kl.21. Inte så lätt att ha julkänsla då. Jag älskar ju julen, men under tiden som vi är här så är det inte så prioriterat. Har inte hunnit funderat än på hur vi skall fira jul. Vi får ju mamma, pappa och syrran hit på annandagen, så vi lär hålla oss hemma i alla fall. Mys med familjen på besök. Då kommer också ett efterlängtat silverschampoo som vi beställt. Lias hår är numera väldigt grönt så just nu kör vi med cocacola och ketchupbehandling då och då för att få tillbaka den blonda färgen. Det går sådär, men blir ljusare i alla fall.
 
Sedan sist har vi hunnit med lite av varje. Vi har varit på ett kaffeplantage, det får bli ett eget inlägg om det senare. Vi har tittat och hejat på Sverige i VM-kvalet. Två kvällar var vi här hos oss ett helt gäng och kikade. Ena kvällen beställde vi hem arabiskt och andra kvällen körde vi knytis. Så roligt att Sverige gick vidare! Nu får vi ha fler såna fotbollskvällar i juni. Jihoo!! Vi har provat barnteater för första gången här. En annorlunda upplevelse med mycket musik och dans. Ellie har haft sitt livs första öroninflammtion. Pluttisen. En vecka var hon dålig men när vi fick gått till doktorn och börjat ge antibiotika så vart det bättre. Nu är hon vanliga, busiga Ellie igen. Vasse åkte till Sao Paolo en lördag till söndag för att se på Formel 1. Något han gav till sig själv i födelsedagspresent. Det var lycket förstod vi. Jag och tjejerna var med kompisar på Clube Araraquense på lördagen där och åt Costela (revben). Det var riktigt brassigt med livemusik, ris, bönor och plaststolar. Barnen lekte på lekplatsen utanför och vi testade även poolerna. En härlig dag. I fredags hade vi en utekväll med alla fruarna. Den har varit planerad sedan länge och det var kanske bra för alla kom! Första fotot med alla fruarna samlade samtidigt tog vi då. Vart en supertrevlig kväll med bubbel, sushi och en sväng på rockklubb. Vi tackade också av Ulrica som flyttar hem nu till jul. Hon blir det första som lämnar så hon fick en tavla från Ararquara som minne. Vi uppvaktade också ett helt gäng av fruarna som fyllt år sedan sist.
 
Vardagen rullar på och våra många sociala sammankomster lika så. Det är ju som bekant roligare tillsammans och med dessa härliga hus (och vädret!) så inbjuder det verkligen till att ses många och bada, grilla m.m. Barnen älskar såklart också detta. Lia frågar varje dag vad vi skall göra idag och vilka vi skall träffa. Hon är en riktigt social av sig hon med. Lia har blivit jätteduktig både på engelska och portugisiska under de här 8 månaderna. Från att bara ha kunnat svenska till att nu kunna prata tre språk.Vilken utveckling!
Klasskompisarna är jättegulliga med henne. I torsdags var vi på barnkalas kl.19-22 en torsdag. Det var livat.
 
Nu stundar snart skolavslutningen för Lia. Hon skall sluta förskolan och börja 1:a klass nästa termin. Redan när vi flyttade hit i mars så hade mammorna i klassen skapat en whatsuptråd där de börjat att planera avslutningen som alltså är nu i december. Galet! Det kommer att bli ett minne för livet tror jag. Allt är planerat in i minsta deltaj. Barnen har tagit foton i skolan och hela dagen kommer att dokumenteras av fotoproffs. Vi har redan beställt ett fotopaket....hehe. Det kommer att hållas en avslutningsceremoni på hotellet där vi bodde när vi flyttade hit, där barnen skall uppträda för oss bland annat. Ceremonin startar kl.18:30, jupp riktiga brassetider, och sedan har klassen hyrt ett lekland där vi skall vara resten av kvällen.  Vi har inhandlat en vit klänning, som är klädkoden för tjejerna, och nya ballerinaskor. På dagen på fredag skall Lia och kompisarna Olivia och Elsa gå till frisören och bli klippta och stylade till avslutningen. Haha, det kommer de nog att gilla.
 
Eventuellt kommer Lia att gå i skolan en vecka till efter avslutningen, skall kolla upp detta i veckan. Skolan stänger inte helt förrän den 15 december då de äldre barnen har en del prov i slutet. Sedan är vi lediga tillsammans jag och barnen fram till början av februari. Skall bli mysigt med sommarlov! Inga tidiga mornar med trött tjej som skall till skolan, bara skönt hemmamys om mornarna. Och så får Ellie lite mer sällskap här hemma också. Hon skall ju börja förskolan efter sommarlovet hon. Vasse är ledig alla mellandagarna vid jul, då de stänger kontoret där han jobbar helt. Perfekt. 10 dagar extraledigt där, och just då när vi får Sverigebesök.
 
Idag skall vi hem till vänner på grill, bad och testa deras ångbastu. Typiskt bra söndagsaktivitet. Hej från oss!
 
Ellie tog igen sig lite vid poolen igår.
 
God burgare i tomatbröd åt vi igår när foodtrucksen var på besök i vårt condominio igen. Det har varit lite offseason för foodtrucks ett tag, tror jag, men du verkar de vara tillbaka. Bra! För vi gillar konceptet.
 
Alla husfruarna samlade. 13st är vi just nu. Sedan finns det ju fler expats på plats som är singlar. Tror att vi är runt 31st nu allt som allt med expats och respektives. Och ett helt gäng barn!
 
 
 
 
Fat med brigadeiros. Brassarnas favoritefterrätt. Väldigt goda. Kondenserad mjölk som man kokar med kakao och smö till en seg konsistens.
 
Välfylld kylbox
 
 
Pokebowl. Jag åt vanlig sushi, men nästa gång skall jag ta en sån här!
 
Glassmonstret Ellie. Äter gärna glass så ofta hon får. Den här gången tog hon min pinne också.
 
Vår plantering på framsidan av huset blommar fint nu. Vårigt!
 
Ellie på lekplatsen. Hon älskar nötter också.
 
 
En vanlig hemmamorgon i soffan på ovanvåningen.
 
Vi köpte en ny flytleksam till poolen. En krokodil! De andra har tyvärr gått sönder.
 
Krokodilen provsattes direkt
 
Här är vi på barnkalas till Lias klasskompis Pedro som fyllde 6 år.
 
Picknick på golvet
 
Full fart på den här lilla tjejen!
 
Det brukar vara standard att man får klä ut sig på kalasen. Tjejerna valde mimmiutstyrslar. Och sockervadd gillar väl alla barn?
 
En kväll bokade vi långbord på en brasiliansk restuaruang nere på stan och bjöd in ett gäng härliga. Caipirinhasen är riktigt bra där och denna kväll var det halva priset på dem. Farligt!
 
 
Två små busfrön vid Ingeborgs pool där vi hade pannkaksmellis en eftermiddag. Omväxling förnöjer. Som synes är Lias ena framtand fortfarande grå. Inget att göra åt den har tandläkaren sagt. Kanske vitnar den eller också hinner hon tappa den dessförinnan.
 
 
Fotbollskväll med Sverigetröja på! Tur att jag kom ihåg att packa med den. Lia önskar sig också en Sverigetröja till kommande VM. Hon höll tillgoda med sin Helsinborgströja.
 
Fick målat en svensk flagga på kinden även på den här lilla
 
Heja Sverige!!!
 
 
Lia har haft tema Rymden i skolan ett tag nu. En dag kom hon hem med en egentillverkad ryddräkt gjord av två tomma juiceflaskor och en vit t-shirt. Påhittiga är dem i skolan. De jobbar oftast utifrån olika teman.
 
 
En liten skrutta med öroniflammation. Den veckan hängde vi mest hemma och gick någon tur till lekplatsen emellanåt.
 
När dem här träden blommar alltså, så fint!
 
Hej från lekparken. Tur att vi har den så nära.
 
Lia och jag redo för en dag på Clube Araraquense där våra kompisar är medlemmar.
 
På brasselunch äter man vid plastbord med plaststolar. Det är standard.
 
 
Här ser ni hur äkta brasiliansk mat ser ut. Revben, bönor, ris, tomatsalsa och kokt mandioca. Blir inte så mycket mer brasilianskt tror jag.
 
Till bords
 
Sen gick vi ut och lekte
 
 
 
Pool med vattenrutschkanor har de på klubben också
 
 
 Ellie är ingen badkruka hon.
 
På barnteater
 
 
I väntan på att föreställningen skall starta
 
 
Ett helt band höll föreställning på scen.
 
 
 Ellie hjälpte till att fylla upp poolen en dag
 
Vi har köpt en kolibrimatare och hur numera fler kolibris som kommer och äter hos oss varje dag. Har bara sett kolibris i Kalle Anka på julafton tidigare så detta är en upplevelse. Skall försöka fånga dem på bild lite bättre en dag.
 
Grannarna julpyntar trädgårdarna
 
Köpcentrumet har också fått julskrud
 
 
På utflykt i skogen
 
Häftig vegetation
 
Barnen hittade varsin pinne och så var de nöjda
 
Uppställning. Detta är namnet på trädet de står vid.
 
Lite djur fick vi också se
 
 
Sen åkte vi till golfbanen och åt lunch. Ellie tog igen sig i Loungen där.
 
Det var det bildregnet från de senaste veckorna. Summa summarum, vi har det toppen!

Araraquara med Lillis och Jenny

 
Efter en vecka på vift så parkerade vi till slut bilen på vår uppfart vid huset i Araraquara. Vi packade ur 6 personer och evinnerligt mycket packning i småpåsar, väskor och resväskor. Det var ju som sagt compact traveliing som gällt i en vecka. Nu väntade en vecka till av trevligt besök där man kunde sträcka på benen bäst man ville, mest vid vårt bord på uteplatsen tror jag att det blev. Våra gästers önskemål för veckan var att ta det lite lugnt. Sola, bada i poolen och se hur vi har det. Jag kan förstå att de var sugna på att ta det lugnt efter den intensiva veckan som vi haft ihop! Dessutom kom de från höst, med allt vad det innebär, hemma i Sverige så sol och bad var givetvis prioriterat. Vilken tur då att vädret var med oss även i Araraquara. 30-40 grader varmt hade vi konstant, ja det var nästan för varmt särskilt helgen då vi just kom tillbaka. Phew! Vi såg till att svalka oss med dricka, frukt och glass i massor när värmen var som hetast. Lia var road av att få visa upp vårt hus och saker vi körde förbi runt i Ararquara under veckan. Besökarna fick bli en del av vår vardag med lämning på skolan, göra naglar, åka runt till olika butiker och handla mat, åka till shoppingcentret, äta lunch ute, grilla hemma m.m. Tror att det uppskattades väldigt. Det är så lätt att bli hemmablind så man tänker inte alltid på att vårt vardagsliv kan vara spännande för utomstående att ta del av, men så är det givetvis. Nu ser vi fram emot nästa besök som blir efter jul när mina föräldrar och syster kommer. Jihooo!
 
 
 
Vi grillade revben på lördagen när vi kommit hem. Dem vart bra!
 
 
När vi åkte till Riberao Preto på söndagen så köpte Lia nya simfötter till poolbaden.
 
Läcker strandsjal som inhandlades i Rio
 
Mycket badbus blev det!
 
Glasspaus i Riberao Preto
 
Bästa räkpastan ifrån Coco Bamboo
 
Ellie gillar glass :)
 
 
En kväll gick vi till vår granne mikrobryggeriet Opera
 
 
Vacker morgon över Araraquara
 
Lite morgonmys i soffan
 
Jag köpte mig en ny sjal på vårt lilla shoppingcenter här i stan
 
En dag kom det brev från Sverige, ifrån Lias kompis Max. Alltid roligt med post från Sverige.
 
Crepes och färgglada juicer till lunch
 
 
Och så gjorde vi naglar. Då fick Lillis testa på småbarnslivet hemma med Ellie. Det gick superbra.
 
Jenny fick lite bling på en nagel, hehe
 
Rodizio med familjen Johansson och våra gäster. Ellie och Noah hade en romantisk date på kortsidan av bordet.
 
Köttet kom och kom till bordet. Tillsammans med en väldigt stor kniv.
 
Obligatorisk slappdag på vackra Salto Grande. Hit vill man alltid tillbaka.
 
Lia och Ellie vid receptionen före incheckning.
 
Efter lunch var det dags för hajk ner till vattenfallet. Ellie gillar att sitta bak i bärselen då, men här var hon nog både lite trött och varm.
 
 
 
 
Cilla och Jonas hade också gäster från Sverige så det var perfekt att vi var där tillsammans.
 
 
Ellie funderar på om hon skall hoppa i plurret.
 
Vasse kom ut till resortet på eftermiddagen och slöt upp.
 
Det blev några Caipirinhas också
 
Gulliga Embla och våra tjejer
 
 
 
 
Efter Salto Grande testade vi ett nytt mikrobryggeri. Bra öl och bra burgare hade dem där.
 
Alltid glada miner på de här två.