3 magiska dagar i Rio de Janeiro

 
Så kom vi fram till Rio de Janeiro. Äntligen. Så mycket Brasilien som det kan bli. Ikonen i jesusstatyn på berget och sockertoppens linbana var det första vi såg när vi körde in i staden. Pirrigt och underbart kändes det att äntligen få komma till Rio efter snart 7 månader som Brasilienbor. Tänker man på Brasilien så är det ju Rio man tänker på först. Förmodligen en stad jag aldrig trodde att jag skulle få besöka, men så tar livet sina spännande vändningar och vips så befinner man sig på ett hotell på Copacobana. Vårt hotell låg precis bredvid exklusiva Copacabana Palace där vi tog en drink en kväll. En natt på det hotellet går på ungefär 6000SEK, vilket tyvärr inte rymdes i vår budget ;) Vi var nöjda med vårt hotell som hade en lyxig frukost, egna solstolar på stranden och en takterass med utsikt över Copacabanastranden. Strandpromenaden längs Copacabana var lång och överallt fanns kiosker, hotell och restauranger. Väldigt turistigt kändes det,men samtidigt så häftigt att vara där! Vi hängde på stranden första eftermiddagen och förmiddagen efter, innan vi var redo för en halvdags intensivt turistande. Det var riktigt höga vågor i havet och himla kallt vatten! Jisses. Jag doppade mig aldrig. Caipirinha på stranden satt fint dock och så handlade vi tjusiga strandsjalar av en försäljare. Restaurangutbudet var inte lika spännande som i Sao Paolo, men goda pizzor åt vi i alla fall första kvällen.
 
 En kall en med Jesusstatyn i bakgrunden
 Utsikten över Copacabana från vårt hotells rooftop
 Vårt hotell. Det blåvita.
 
 Copacabanas strandpromenad
 
                  Caipirinha och Limejuice
                  Lite strandlek
 
                 Episk bild.
                 Chill i dill
                  Ellie tog sig en tupplur
 Copacabana kvällstid
 
Eftersom vi inte hade så mycket tid på oss så köpte vi en guidad tur på en halvdag där vi blev slussade runt i minibuss till de viktigaste sevärdheterna. Något jag kan rekommendera. Vi var inte fler än 12st i bussen, alla inträden ingick och det var en stunds egentid vid varje stopp. Perfekt planerat också att avsluta turen uppe på sockertoppen i lagom tid till solnedgången. Den var helt fenomenal. Det var trångt upp i de två linbanorna men på andra banan så fick vi en bra plats med utsikt ner. Uppe vid kristusstatyn var det riktigt hett, gick runt och svettades som tokar och försökte få några fina bilder på utsikten och statyn. Den var klart större än jag trott den där statyn. De hade lagt ut fotomattor på marken så att man kunde lägga sig ner och ta ett foto. Det var enda chansen att få med hela statyn på foto kan jag lova, så det är klart att jag gjorde det. Det var häftigt att se sjön nedanför statyn, en riktig sjö, så nära havet. Rio var verkligen en skön stad att beskåda från ovan. Otroligt vacker med små vikar och byggnader i olika nivåer längs bergssluttningarna. Förstår varför det är en så mytomspunnen stad. Vi besökte ingen favela (slumkvarter), men det fanns guidade turer i dem också. Vår guide berättade att ungefär 20% av Rios invånare, alltså 1,8 miljoner invånare, bor i en Favela. Det förvånade mig att det var så många.
 
                 Trapporna upp till Jesus. Eller Jesus Jacob Fredriksson som Lia kallade honom
 
 
                 Den här tjejen är nästan alltid glad
                  I egen hög person
 
 
 Sjön precis bredvid havet
 
 
 
                 Vi åt goda burgare nedan för statyn
                  På väg från Jesusstatyn
 Avbildad spårvagn i Santa Teresa
                  Katedralen med den minst sagt udda designen
 
 
Vid Selarons trappor som tog 10 år att färdigställa (klä in i kakel)

 
 
 
                 Vi hittade svenska kakelplattor också
 
 
 
 I kabinen på väg upp
                 Mot sockertoppen!
 
                 Vi två. <3
 
 
 Rio de Janeiro by night
                 På väg ner från berget. Magiskt.
                 En hotellöl eller två han vi också med
 
 Guacemole hette den här restaurangen där man beställde maten via pekskärmar
 Frozen Margaritha på lite galen restaurang med Mariatchiband. Riktigt skojsig kväll!
 
                  Glada tjejer som snart skall gå och fika
                 Stadsteatern var jättevacker!
 Ingången till Confeitario Columbo, lyxigt och anrikt konditori
 Otroligt vacker byggnad från sent 1800-tal
                  Bubbel till lunch!
                 Väldigt fina bakverk, men de smakade bara helt okej. Vår räkmacka vi tog in var bättre!
 
                 Som vanligt lite bus också när dessa två är med
 
 Vi hade en eftermiddag på akvariet när Vasse och Lillis gick på fotboll på Maracana. Kul, men tyvärr var det inte så stort och rätt mycket folk.
 Vackra Copacabana Palace
 Fördrink
                         Redo för hemresan. 8 timmar i bil till Araraquara. Jihoo!
Sen kom belöningen, arabiskt på vår uteplats och bubbel!
 
Det var den resan det. Helt underbar! Tycker faktiskt att vi fick kämt in en hel del på bara tre dagar. Vi får väl se om vi lyckas komma till Rio fler gånger. Det finns såklart massa mer att se och uppleva. Nästa blogginlägg blir om Lillis och Jennys besök hos oss i Araraquara. Tjolahopp!

Halloween, American BBQ och Brotas

Fantastiskt vilka härliga dagar vi haft med diverse sociala happenings. Har knappt hunnit blogga, som ni märker. Vi har då inte legat på latsidan det senaste, förrutom med träning då eftersom en förkylning smög sig på i början av veckan. Känner mig rätt hyfsat återhämtad från den nu så jag tar nya tag den här veckan. Det är bara att streta på.
 
I alla fall hade vi en liten halloweenfest hos oss förra fredagen. Blev en rätt spontan tillställning där vi körde och köpte lite dekorationer samma eftermiddag och Lia köpte en häxoutfit som hon även hade på skolans halloweenfirande sedan veckan efter. Barnen fick karva pumpor på kvällen, lett av bästa pumpkarvaren Caroline som vi umgåts flitigt med det senaste. Hon och hennes man Peter är de färskaste expatsen som joinat oss här. Himla trevliga och våra barn leker superbra ihop. Lia och Olivia går i samma klass också. Toppen!
(null)
(null)
(null)
(null)
Efter Halloween följde en kort vecka för Vasse på jobb då det var röd dag på torsdag och ledigt resten ev veckan. Vi hade sedan länge bestämt att vi skulle ha en american bbq, southern style, på torsdagen för att kicka igång långhelgen. Så blev det också. Alla var taggade och vi styrde upp lite knytis där gästerna bidrog med massa gott. Vi hade hur mycket mat och dricka som helst. Revbenen som vi åt grillades i 4 timmar och det blev mycket poolhäng. Givetvis blandade vi Caipirinha, det går ju inte att grilla utan Caipirinha, och så lärde vi ut tärningsspelet 36. 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Revbenen grillas
 
As Caipirinhas
 
Goda fördrinkstilltugg
 
Salty Pecan Apple Pie
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Frukostuppladdningen
 
(null)
 
Med lätt trötta huvuden steg vi upp tidigt fredagmorgon för att köra till nagelsalong och golfbanan. Ni hör ju vad tufft vi har det här, hehe. Sushibuffe till lunch, sedan bar det av till Dahma och våra vänner där. Vi hängde vi deras gemensampool hela eftermiddagen. Nu har brassarna hittat dit igen. Det märks att vi går mot sommar...hämtpizza med stort svenskgäng på kvällen i Dahma och sedan promenad till nyöppnade Garden Bar som ligger precis utanför condiminiot. Mysigt ställe. Blir nästan som en kvarterskrog för dem i Dahma.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Ingen vila, ingen ro. På lördag hade vi bestämt oss för att köra till Brotas, 1 timme och 20 min bort. En söt liten by i vacker natur där diverse äventyrsföretag bedriver verksamhet. Vi åkte till en äventyrspark som erbjöd en massa kul, däribland forsränning i en närliggande flod. Eftersom vi hade en del små barn med oss som inte kunde åka med på forsränning så delade vi upp oss och lät ett gäng åka medan jag och Caroline var kvar i parken med de minsta. Funkade fint. Vi lyckades paddla lite kanot undertiden, bada i poolen, skjuta pilbåge och leka. När Vasse och de andra var tillbaka tog vi en lunchpaus och sedan byttes vi av. Då testade jag att gå höghöjdsbana. Riktigt kul och lite utanför min comfort zone, men det gick bra. Det var inte så högt, gissningsvis 8-10meter med vatten nedanför men vissa passager var rätt kluriga och (läskiga!) att ta sig förbi. Parken låg vid en konstgjord sjö och över den hade de spänt upp linor som det gick att åka på. Man fick en sele och sedan klättrade man 12 meter upp i ett torn som man sedan fick kasta sig nerför och glida över sjön innan man drutta i vattnet på andra sidan. Underbar känsla! Lia, den modiga lilla damen, vågade också att åka. Hon är ju för cool. Vi avslutade äventyrsdagen men middag i Brotas by där vi åt hamburgare på en restaurang som inte hade öppnat för kvällen ännu men gulligt nog så öppnade de för oss. Det handlades skor i butiken mitt över medan vi väntade på burgarna och sedan kom ösregn som fick det att rinna floder ner för gatorna. Vi körde hem i riktigt oväder sedan och var hemma först vid 22 på kvällen. Mätta och nöjda med vår äventyrsdag.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Vi köper biljetter till parken Aventurah
 
Turistgatan med äventyrsföretagen
 
På väg mot Brotas!
 
(null)
 
(null)
Glada miner
 
(null)
Lia och Caroline paddlar
 
(null)
Den konstgjorda sjön och linan som vi åkte på.
 
(null)
 
(null)
Lia testade uppblåst boll på vattnet
 
(null)
 
(null)
Standup paddel
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Bananbåt efter lina
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Barnen gillade vattenrutschkanan
 
Fröken söt mumsade äpple
Söndagen blev då äntligen en lugn dag. Vasse körde till golfbanan igen och övriga familjen passade på att fylla upp kylen. Vi läste bok och slappade en stund innan vi hade en lugn middagsbjudning på kvällen med Eva, Per och Håkan som inte varit här tidigare. Superrolig långhelg i Araraquara helt enkelt. Nästa helg åker Vasse till Sao Paolo för att se på Formel 1. Vad vi andra hittar på då, det får vi se.