Sommarlovsslut och Första skoldagen

(null)
 
Idag var första skoladagen för båda våra tjejer på Pueri Domus. Lia har väntat länge på att Ellie skall börja, så det var en stor dag detta. Lia börjar 1:an här i Brasilien, vilket man gör ett år tidigare än i Sverige. Så hon har fått flytta över till en annan skolbyggnad där de stora barnen går och sitter i klassrum med bänkar. Hon har fått ett skåp att förvara böcker och annat skolmaterial i och kommer att ha riktiga lektioner i matte, engelska m.m. Stort! Det tycker hon känns kul och hon har ju sina kompisar Elsa och Olivia i samma klass så det går nog fint.
 
Ellie börjar förskolan och får gå i samma grupp som kompisen Noah! Det var en rolig överraskning. Vi trodde att hon skulle få gå med pluttisarna, men eftersom hon är född under årets första halva, så tyckte de att hon var stor nog att gå i gruppen med de större. Hon var väldigt stolt i morse när hon fick ta på sig skolkläderna och dra sin väska till bilen. Det gick bra att lämna henne i klassrummet och de satt och lekte med deg när jag gick. Sedan han jag precis hem och dricka en kopp te innan de ringde och sa att jag behövde komma och hämta henne tidigare för att hon var ledsen. Jaha. Hon skulle gått 1,5 timme själv första dagen med det blev bara 50 minuter. Baby steps. Imorgon kanske hon kan vara där lite längre. Hur som, så känns det bra att vara igång med inskolningen!
 
(null)
Fina i skolkläder och väskor
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Det var mycket skolmaterial som skulle inhandlas och lämnas in till skolan förra veckan. Allt är namnat. Pennor, block, pysselmaterial, saxar, böcker m.m
(null)
Söta små tjejer som lämnat skolmaterialet
(null)
I butiken när materialet skulle inhandlas och väljas. Det tog 2 timmar!
(null)
 
(null)
Här är lite av det som Ellie skulle ha. Färg, leklera, förkläde m.m.
(null)
Här sitter Lia och skriver namn på alla sina skolsaker.
(null)
 
Annars har vi verkligen njutit av den sista sommarledigheten tillsammans hemma. Vi har gått till lekparken, badat i poolen och myst. Lite roliga utflykter gjorde vi också tillsammans med de andra svenska expatsen som var hemma. Det blev en tur till en djurpark och en tur med båt på flod. Det får bli ett eget inlägg om det.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Vi har också börjat januari med en 3-veckors detox i familjen. I alla fall jag och Vasse kör detta och Ellie verkar hänga med på ett hörn. Hon älskar alla smoothies som vi gör ;) Detoxen innebär att vi under 3 veckor undviker att äta gluten, mjölkprodukter, rött köt och socker samt dricker varken alkohol eller kaffe. Första tre dagarna gjorde vi dessutom en cleanse som innebar att vi nästan bara drack juicer och åt grönskar. Nu äter vi mycket kyckling och fisk, grönsaker, quinoa, fröknäcke och frukt. Vi är många expats som är med, typ 12st, plus min syrra i Sverige så vi peppar varandra.Det funkar bra, tycker vi. Caroline är den som varit drivande i det hela och brukar göra den här detoxen varje år. Recepten vi inspireras av och lagar ifrån finns på sidan letsgodetox.se
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Mitt livs första chiapudding. Gillade inte smaken på mandelmjölken som är i men tycker att chiafröna är okej. Vill testa att blanda med mjölk sedan och kokosmjölk kan vi testa redan nu!
(null)
 
(null)
Coola brudar på väg ut på tur en dag
(null)
Lia och Ellie gjorde jättegod Guacamole till oss en dag på sommarlovet
(null)
Tjejerna har fått ett nytt lekbord i trädgården som de använder för att söla med vatten. Populärt!
(null)
Det har varit ett skönt sommarlov och jag har styrt upp planerna för vad jag kallar "MITT år, 2018".
(null)
Lia och jag var på bio en helg också. Första gången på bio i Brasilien! Det tyckte hon om. Vi såg en ny film från Pixar helt och hållet på portugisiska utan text. Tyckte ändå att vi förstod det mesta. Kul!
(null)
Här hänger vi på framsidan och leker och busar en stund
(null)
 
(null)
Bakat bullar har vi också gjort på lovet
(null)
Lite magsjuk härjade också i huset efter att våra besökare åkt hem. Hela familjen blev mer eller mindre dåliga. Då han vi bygga fler tågbanor att leka med i vår husarrest.
(null)
Ellie fick nya glittriga skor av mormor och dem är hon väldigt förtjust i.
(null)
En dag mötte vi upp andra sommarlediga vänner och plockade sushi från buffé till lunch.
(null)
Lia hade kompisen Elsa på sleepover en kväll också.
(null)
Många turer med motorcykeln i condiminiot har det också blivit
(null)
Tjejorna har hjälpt mig att handla och fixa med vardagsbestyren hemma. Fast mest har de röjt hemma. Ut med allt. Städa lite och sedan ut med allt igen.
(null)
 
(null)
Sista söndagen innan sommarlovets slut tog vi oss en tur till vattenparken i Olimpia där vi var förra året och firade Lias 5-årsdag. Det var galet varmt och mycket folk, men vi hade en rolig dag. Ellie och Lia åkte massa vattenrutschbana och fullkomligt älskade att vara där. Vi tog Embla med oss på utflykten eftersom vi hade en plats över i bilen och hon gillar också vattenrutschkanor ;)
(null)
 
(null)
Mycket folk i poolen som körde vattengympa på eftermiddagen.
(null)
Popcorn i UV-tältet blev det i går när Lia och Ellie köpt nya popcornmuggar.

Semester i Foz de Iguazu

(null)
 
Under mammas, pappas och syrrans besök här så åkte vi på en minisemester ett par dagar till Foz de Iguazu, som ligger i sydvästra Brasilien. Vi började resan med att ta oss i bil ner till Sao Paolo, där flyget skulle gå ifrån dagen efter. Så en eftermiddag och kväll fick vi tillsammans i Sao Paolo. Vi strosade lite i kvarteret Itaim bibi som vi bokat hotell i. Ett skönt kvarter. Mycket restauranger, barer och höghus med företag. Väl värt ett besök. Det verkar finnas hur myckt som helst att upptäcka i Sao Paolo! På kvällen åt vi middag på en jättebra italiensk restaurang som låg på plats 23 av de ca 36 000 restaurangerna som finns på tripadvisor i Sao Paolo. De gjorde sin egen pasta och vi åt en utsökt förrättstallrik med delikatesser.
 
Efter dygnet i Sao Paolo checkade vi ut och körde mot flygplatsen. Inrikesflyget till Foz de Iguazu tog ungefär 1,5 timme och Ellie sov hela vägen. När vi anlände till hotellet i Foz så hade det precis regnat. Vi tog en lugn eftermiddag på hotellet och testade den goda buffén till midddag. Efteråt väntade två dagar fyllda med utflykter till vattenfallen som går att se både från den brasilianska sidan och från den argentinska sidan. Vi började med den brasilianska där vi även åkte en båttur på floden Iguazu och blev duschade i vattenfall. En mycket blöt upplevelse som inte riktigt uppskattades av alla båtresenärer (läs Ellie). När det var dags för dag 2 i Argentina så hade Lia blivit magsjuk och fick stanna hemma med Vasse, så de missade tyvärr den sidan. Vi andra hade en härlig dag och fick se det berömda djävulsgapet bland annat. Det var lite meck med att ta sig över till den Argentinska sidan av fallen eftersom vi skulle lämna Brasilien och åka över till ett annat land över dagen. Det skulle växlas argentinska pesos på ett ställe, vi skulle få tillåtelse att resa ut ur landet av Policia Federal och sedan en passkontroll vid gränsen. Likadant var det på vägen tillbaka, men det var det såklart värt!
 
Vi var alla supernöjda med resan och tyckte fallen var döhäftiga. Vilken naturkraft! Och så många fall det var. Helt otroliga! Vi tyckte att den brasilianska sidan var lite trevligare än den argentinska då det var mer ordnat och iordninggjort på den brasilianska sidan. På den argentiska sidan kändes det lite mer slitet och det var väldigt långt att gå. Dessa vattenfall är hur som helst väl värda ett besök. Taxichauffören berättade att dessa fall är brasiliens andra största turistattraktion, etta är naturligtvis Rio de Janeiro.
 
(null)
Hotellobbyn i Sao Paolo. I väntan på att bli incheckade.
 
(null)
 
(null)
Vi fick ett rum högt upp med fin utsikt över Sao Paolo
(null)
 
(null)
In inledande drink i hotellets bar för att fira resans början
(null)
Mycket god italiensk glass på Davvero
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Efter en kort promenad hittade vi en härlig bar som vi var tvugna att slå oss ner i ett tag. Caipirinhasen serverades i glasburkar och i taket hängde färgglada remsor av något slag. Väldigt effektfull inredningsdetalj.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Finanscenterbyggnad där de stora bankerna visst håller till. Jamie Olivers restaurang låg också i den här byggnaden.
(null)
På Supra åt vi utsökt italiensk middag på kvällen. Den låg på nr.23 av 36 000 resturanger att välja på i Sao Paolo enligt tripadvisor.
(null)
 
(null)
En fin kväll var det. Perfekt väder.
(null)
Den här förrättstallriken på Supra var fantastiskt god!
(null)
Ellieplutten somnade i knät efter den långa dagen.
(null)
 
(null)
 
(null)
Barnen ipadmyset innan frukosten dagen efter.
(null)
Packade och klara med varsin kånken på ryggen. Mot flygplatsen!
(null)
 
(null)
Lia köpte en meter tuggummi på flygplatsen
(null)
Och jag tog en flygplatsöl innan avresan.
(null)
 
(null)
Inrikesflyg på ca 1 timme och 30 minuter ner till Foz de Iguazu
(null)
Hej molnen!
(null)
Framme! Barnen checkar in oss på hotellet. Flott resort med golfbana, jo, jo. Fint skall det vara.
(null)
Sköna sänger tyckte Ellie
 
(null)
Hotellet var som en lyxig stugby, där man bodde i små hus med balkong och egen liten pool utanför. Mysigt.
 
Stora poolområdet
 
Huvudbyggnaden med loungeområde
 
 
Första ölen på hotellet. Det hade regnat på dagen när vi kom. Därefter var vädret perfekt. Väldigt varmt på dagarna.
(null)
Första dagen vi fallen, den brasilianska sidan. Sandra studerar kartan.
 
Okej, nu åker vi. Shuttlebussar tog oss in i nationalparken.
p.-ä'läygf
 
 
Första glimten av fallen!
Näsbjörnar fanns det gott om.
(null)
Dem vill gärna ha mat så man fick hålla hårt i sin packning.
(null)
Vi promenerade mestadels i skugga, längs med bergskanten, skönt när det var 32 grader varmt.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 Frukost! Laddar upp oss för att se fler vattenfall.
(null)
 
(null)
Mums! Frukosten var jättebra på hotellet.
(null)
 
(null)
Glada miner på hotellet
(null)
 Biljetten till Dag 2 utflykt
(null)
 Nationalparken på den Argentinska sidan.
(null)
 Vi fick åka tåg i den Argentiska nationalparken
(null)
Och promenera mycket på såna här gångbroar
(null)
 
(null)
Det var stora fiskar i floden
(null)
 
(null)
Så vackert!
(null)
Vi knatar på...
(null)
Ellie hängde med på ryggen. Tyvärr blev vi av med vår bärsele på resan :(
(null)
 
(null)
Vid entrén till djävulsgapet med den argentiska flaggan i bakgrunden.
(null)
Djävulsgapet på håll
(null)
Här ute fick man stå för att se de stora fallen bäst
(null)
På väg ut på den där bron.
(null)
Mäktigt.
(null)
 
(null)
Och här stod vi! Så långt ut man kunde komma.
(null)
Lite trött blir man ju av att spana på vattenfall hela dagarna.
(null)
Vilken tur då att det finna juice att tillgå.
(null)
Nu var vi klara med den argentinska sidan efter 5 timmar i parken. Ellie red på morfars rygg tillbaka.
(null)
 
(null)
Innan vi lämnde Argentina så passade vi på att besöka platsen med de tre landsgränserna, det vill säga där Argentina, Brasilien och Paraguay möts.
(null)
 
(null)
Innan hemresa till Araraqaura så hade vi en halvdag på hotellet. Vasse golfade och vi besökte lekplatsen. Sedan blev det lunch och taxi mot flygplatsen.
(null)
 
(null)
 
(null)
(null)
 
(null)
 
(null)
 Bye, bye Foz de Iguazu
 
 
 
 
 
(null)
En stärkande kaffe efter flygresan före 4 timmars bilresa tillbaka till Araraquara. Alltid en bra idé.
(null)
Moster och Lia camperade längst bak i bilen. Lia somnade dock snabbt :)
(null)

Regnrusk, nyårsfirande och familjen på besök

(null)
 
I mellandagarna kom så äntligen min älskade familj till Araraquara! De reste från Sverige på annandagen och ankom till oss runt lunchtid den 27:e dec. Trötta från den långa resan fick de sedan ta igen sig vid vår pool och mumsa grillad fisk och räkor till lunch. Resväskorna deras var fulla med godsaker och julklappar från den svenska tomten. Barnen fick lego, duplo, pussel, Sverige matchset, Pippidocka, hårband m.m. Alltid lika bortskämda ;) Syrran hade med träniningsskor till mig som jag önskat från Sverige och dem passade perfekt. Det är ungefär 3 gånger så dyrt här om man skall köpa några av de kända märkena, så det var kanonbra. Vi hade köpt julklappar från Havaianas till dem. Handdukar, flipflops till pappa och små väskor till mamma och syrran. Det uppskattades. Jag hade satt ihop ett digert schema för deras vistelse i Araraquara med restaurangbesök och dagsutflykter men tyvärr hade vi inte vädret på vår sida första veckan, så det fick bli lite omkullkastning i schemat och mycket shopping när regnet öste ner utanför. Vädret är ju sällan något man behöver ta hänsyn till här när man planerar. Det är ju oftast är varmt och soligt alternativt molnigt, men nu är det sommar och därmed också regnperiod, vilket var väldigt tydligt första veckan.
 
Shoppingutflykterna vi gjorde gick till grannstaden Ribeirao Preto, vårt lilla köpcentrum Jaragua, Porslinsstaden Porto Ferreira och skostaden Jau. I skostaden hittade vi dame tyvärr inga skor då det mest fanns ballerinas och sandaler, men det var vi inte ute efter. Däremot hittade min pappa två par finskor som han slog till på. I Porto Ferreira spenderade vi någon timma inne i porslinsaffären Scala som har så himla mycket fint. Jag gick lite mer wild and crazy den här gången gällande mönster och färger och kom hem med en del trevliga tallrikar och skålar. Mamma köpte vaser och Sandra hittade också lite fint. Det är ju så roligt att köpa porslin! Medan vi shoppade porslin hela dagen så fick Lia leka hemma hos Elsa och Filip. På kvällen var vi sedan bjudna på Kebabmiddag hemma hos Ingeborg och Jens. Supertrevligt och gott!
 
Så kom nyårsafton och vi hade förfest hemma hos oss tillsammans med Ingeborg och Jens som köpt biljetter till samma nyårsfest som vi. Festen var på Jeca Tatu, där vi åt julmiddag med Vasses jobb. Maten var så bra och det är ett mysigt ställe så vi bestämde oss för att fira av året där. Mycket lyckat, om än en rätt så städad kväll. Brassarna klär sig gärna i vitt på nyår och vi var inte sena med att haka på klädkoden ;) Nyårsdagen bjöd på poolhäng (äntligen var solen tillbaka!) och grill med lite goda och faktiskt rätt nyttiga tillbehör. Underbart sätt att börja 2018 på.
 
När solen var tillbaka igen passade vi också på att ta en dag ute vid Hotel Salto Grande där vi varit många gånger förrut. Eftersom det bara ligger 15min ifrån oss och är ett riktigt toppenställe att hänga på en dag, så tar vi gärna med gäster dit. Mini och hennes tre killar följde också med och vi började med en gemensam lunch. Sedan hikade jag, mamma och pappa ner till vattenfallet innan vi slängde oss i poolen. Kvällen bjöd på pizzakväll hemma hos familjen Ehlin. Mysigt och väldigt gulligt att våra vänner här vill bjuda hem våra familjemedlemmar som är på besök.
 
Annars har vi bara umgåtts hemma. Varit ute på flera av stans bättre restauranger och ätit gott. En kväll gick vi till Aguadoce som är en typisk brasiliansk restaurang med livemusik. Där blev det såklart Caipirinha och så fick gästerna testa deras små pasteis (friterade ost- och köttfyllda knyten). Dem fick gott betyg. Vi gjorde naglarna på salong två gånger också, en gång dagen efter de anlänt och så dagen innan de åkte hem. Alltid trevligt med manikyr och pedikyr, kanske särskilt för vintertrötta fötter. Ja, det var fantastiskt att få ha syrran här igen och mamma och pappa för första gången. Jag tror att de var positivt överraskade över Araraquara och verkade tycka att vi har det bra här. Vi gjorde ju också en häftig resa tillsammans under deras vistelse. Mer om den i nästa inlägg!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)