Ihlabela - djungelön

(null)
 
Vilket hus vi hyrde på Ihlabela över karnivalhelgen! Helt magiskt utsikt och vackert inrett i vitmålat trä. 3 sovrum med dubbelsängar och så ett sovrum med två enkelsängar och en bäddsoffa. Rum för tre familjer att husera i 6 nätter. Vi lagade mycket mat i huset, nyttiga frukostar och luncher, och så åt vi ute två kvällar. Sista kvällen grillade vi hel grissida i pizzaugnen. Den blev smaskigt! Det är väldigt roligt att semestra på det här sättet. Åka bil och se mycket av landet, hyra något härligt boende via airbnb och bara vara. Ihlabela tog oss verkligen med storm. En sån häftig ö! Alldeles grön med djungel som klättrar upp längs bergen och däremellan stycker det upp små hus. Det finns hu mycket stränder som helst att välja på och en äventyrlig utflykt med jeep till andra sidan av ön. Den senare, utflykten, spar vi till nästa besök som blir av vid påsk.
 
(null)
 
(null)
 Här inne, i ett av sovrummen, sov vi.
(null)
 
(null)
 Utsikten från terassen.
(null)
Huset låg uppför en brant backe. Då belönas man med den här vackra utsikten.
(null)
 Lia och Olivia var nöjda med att få sova tillsammans
(null)
 Kök och vardagsrum sett uppifrån loftet
(null)
 
(null)
 Det började ju såklart med en lång bilresa till ön. Ungefär 6 timmar i bil tog det ut till kuststaden Sao Sebastiao.
(null)
 Kissepaus på vägen
(null)
 Det blev middag i Sao Sebastiao. Räk- och fiskgryta. Havets risotto. Mmm, mycket gott.
(null)
 
(null)
 Efter middagen hoppade vi på färjan till Ihlabela kl.20 på kvällen.
(null)
 Frukostarna vi lagade var mumsiga. Fröbröd och fröknäcke, smoothie varje dag och god frukt.
(null)
 Vi tränade och låg vid poolen första dagen. Njöt till fullo av vårt härliga boende.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 Sedan blev det en tur ned till vår närmaste strand, praia Armacao, som visade sig vara en jättehärlig strand med bra strandrestaurang belägen under två stora träd som gav skön skugga. Däckgungor roade barnen.
(null)
 
(null)
 Första Caipirinhan efter detoxen! Inte så söt, men god.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 På lördagen fyllde Embla, som var med på resan, 14 år. Så då gjorde vi pannkakstårta och uppvaktade henne på morgonen. Väldigt mysigt.
(null)
 
(null)
 
(null)
 Eftermiddagsutflykt till svårnådd strand där höns och tupp strövade. Det blev inget långt stopp dock då solen gick i moln och myggen tog över. Picknick han vi med i alla fall.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 På kvällen valde Embla sushi till middag. Vi gick till en skön restaurang med gungor i baren.
(null)
 
(null)
På söndagen var Ellie äntligen lite piggare igen från sin halsfluss och då gjorde vi en utflykt till öns mest nordligaste strand som man kan ta sig till med bil. Praia Jabaquara hette den.
(null)
 
(null)
 Skumpig väg på väg till praia Jabaquara. Tur vi körde jeepen.
(null)
 Framme!
(null)
 Ellie lekte i med spann och spade
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 Det rann en sötvattensflod ut på stranden. Häftigt att se flod och hav mötas.
(null)
 Barnen snacksade på stranden
(null)
 Lite popcorn före karnivalutgång.
(null)
 Första bussturen i Brasilien! Det var så mycket bilar och folk nere i gamla stan som skulle se karnivalen så vi bestämde oss för att ta bussen dit. Klokt val.
 En öl på stan i väntan på bord till mysig pizzarestaurang vid piren.
Karnivalfina tjejer
 
 Ute på piren
 Karnivalvagnar
 
(null)
 
(null)
 Så var tåget igång! Vilket spektakel. Så häftigt att få uppleva! Tre kvällar i rad tävlade flera dansskolor om vilka som hade det bästa karnivaluppträdandet. Vi var nere en kväll och såg då en dansskola uppträda mellan kl.23-00, sedan blev det lite för sent för vår del, men man kunde stannat till kl.04 och sett tre dansskolor till. Dagen efter koras visst vinnaren från kvällen före. Gänget som trummade kom väldigt nära oss och det kändes som att sambarytmerna fullkomligt hoppade i bröstet på en. Svincoolt!
(null)
 
(null)
 
(null)
 Fyrverkerier bjöds det också på
(null)
 
(null)
 Alla glada. Ellie sov genom hela karnivalsfirandet.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
 Sista dagen på ön hade vi sämre väder, så då passade vi på att göra ön historiska centrum och shoppa lite.
 
Lia och Ellie köpte nya sandalar
 Väldigt god glass åt vi också
(null)
 Favoritstranden, av de tre som vi besökte, var nog ändå vår närsta strand "Praia de Armacao" som hade en riktigt härlig strandrestaurang med två stora träd som gav svalkande skugga.
(null)
 En kyrka fanns också på stranden.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 Lia beställde in sin favorit bläckfiskringar
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 Sedan var det dags att lämna, efter nästan en vecka.
(null)
 
(null)
Dimhöljda berg på hemresedagen. Hejdå och tack för den här gången, Ihlabela!

Babyshower och Förkarnival i Dahma

 
Nyss hemkomna från Karnivalsemestern på Ihla Bela, men vi börjar med lite tillbakablickar på vad vi hittade på dessförinnan. Jag var bjuden på brasiliansk babyshower en eftermiddag till Vasses närmsta kollegas fru (i mitten på fotot ovan). Monica, heter hon, och de väntar sitt första barn i mars. En liten Arthur. Fint namn tycker jag. Här, precis som i Spanien, är det väldigt vanligt att man vet bebisens kön innan det föds och vad barnet kommer att heta. Det var en mysig eftermiddag med mycket gottigheter som jag dock bara fick titta på eftersom jag fortfarande körde detoxen då. Även vår Buddy, Karina, var där på babyshowern och hon väntar också barn längre fram i vår.
 
(null)
 
Vi har ätit mycket gott på det nya porslinet som jag köpte i Marrakeshstil, från Scala i porslinsstaden Porto Ferreira. Väldigt glad för dessa djupa tallrikar. Funkar lika bra till nudelsallad (foto ovan) som till smoothie bowl (foto nedan). Detoxen som vi gjorde i början av året var lyckad. Vi fick en bra start på året med nyttigare mat och en tankeställare kring vad vi stoppar i oss. Många nya goda recept fick vi också som vi lär fortsätta att laga framöver. Att skippa kaffe, gluten och rött kött var lättast. Lite svårare med laktos, alkohol och socker, tyckte jag, men det gick ju. En nyttig erfarenhet blev det i alla fall.
 
(null)
 
(null)
 
Efter förkarnivalen kom Superbowl! Vi började söndagen med dambrunch och planeringsmöte inför Ihla Belaresan. Till kvällen lagade vi texmex och barnen dukade till sig vid trädgårdsmöblerna. Sen tittade vi så länge vi orkade på årets viktigaste match i amerikansk fotboll.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Helgen innan den riktiga karnivalen skulle börja så hölls en förkarnival i Dahma där våra vänner bor. Vi var ett stort gäng som samlades för att uppleva detta tillsammans och flera hade köpt karnivalpaket med färgglada karnivallinnen i. På festplatsen fanns foodtrucks och barnen fick åka karnivalsläp runt området. Ellie och Noah lekte i slänten och på den stora lekplatsen bredvid. Det fanns liveband och självklart den karnivalobligatoriska sambadansen. En lite blåsig kväll men ack så härlig. När vi vandrade hemåt mot bilen så hade Lia blivit hes och kraxade som en kråka, så hon måste också ha haft en rolig kväll.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Efter det blev Ellie sjuk. Pluttan vaknade med 39,5 graders feber på måndagen och blev hemma från förskolan. Det visade sig vara en kraftig virusinfektion och ont i lederna fick hon så att hon inte kunde stödja på sitt vänsterben. Skitläskigt! Vi var hos doktorn två gånger på samma dag och på ett tredje ställe för att ta blodprover. Som tur var konstaterades inget allvarligt och vi kunde åka hem och pyssla om vår lilla sjukling. Hon var dålig i 3dgr till sedan med fortsatt hög feber. Tillbaka till doktorn och nu hade viruset satt sig i halsen. Vi påbörjade en 7-dagars antibiotikakur samma dag som vi åkte på semestern till Ihla Bela. Vilken tur att Ellies barnläkare tog emot oss, sista minuten, på resdagen. Först på söndagen, nästan en vecka senare, blev hon bättre och kom tillbaka till sitt glada vanliga jag. Stackarn.

Båttur på flod och Djurparksutflykt

Barnen har snart gått första veckan i skolan och Ellie är nästan inskolad och klar. Hon har successivt ökat sin tid på förskolan från 1 timme första dagen till idag, dag 4, 3 timmar. På måndag skall hon gå första heldagen, vilket innebär 4,5 timme, 07:30-12:00. Hon har varit lite ledsen när jag lämnat henne men det har gått över och sedan har hon lekt med kompisarna på gården. Så det funkar bra! Lia har också trivts jättebra i sin nya klass. Hon tycker om fröken och de får göra roliga saker tycker hon. Härligt! Snart är det karnivalledigt i hela Brasilien. 3 dagar är Vasse ledig från jobbet, men det ligger i anslutning till helgen så det blir riktigt långledigt. Vi har hyrt ett hus vid kusten, rättare sagt ute på en ö, tillsammans med två familjer till över karnivalhelgen. Skall bli himla kul! Så när vi kommer tillbaka från den ledigheten så får jag kanske skola in Ellie på nytt, hehe. Vi får se.
 
                                                     Ellie första dagarna på förskolan
 
 
 
 
 
Tänkte annars skriva lite om två roliga utflykter som vi gjorde tillsammans i slutet av sommarlovet. Efter jul, nyår, besök och resor för många av expatsen här så landade vi i någon slags sommarlovsvardag i slutet av januari. Barnen behövde aktiveras så vi gjorde två dagsutflykter som vart väldigt lyckade. Först ut var en båttur på floden Tiete som bland annat rinner genom skostaden, Jau. Då var vi 4 mammor och hela 10 barn som drog i väg. Det blev en trevlig dag och vi fick se sluss och dammutsläpp bland annat. Efter båtturen åt vi lunch på båten innan vi gick i land och körde hem igen. Kan tänka mig att åka turen igen och då kanske till och med slussen är öppen så att man får åka upp i den. Själva slussningen tar visst 12 minuter. Häftigt! När vi var där var slussen dock stängd pga underhåll. Här kommer lite foton från dagen på floden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa utflykt vi gjorde gick till djurparken i grannstaden Sao Carlos. Då var vi 4 vuxna och 7 barn med och hade packat matsäck, såklart detoxvänligt för oss som detoxade ;) Lia och Ellie åt pannkakor med sylt dem. Det var en trevlig park med en hel del djur såsom jaguar, björn, krokodil, fåglar, Capivarer m.m. En lekplats hade de också där vi picknickade. Förmiddagen var lite molnig men mot eftermiddagen sprack det upp och blev riktigt hett. Phew! Här är foton från det besöket också.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
             Det är roligt att upptäcka ställen i vårt närområde och göra såna här små utflykter tillsammans.
             Mer sånt!