Snart sommarlov

Vi går mot sommar här i Brasilien. Officiellt så startar sommaren den 22 december och på fredag har Lia skolavslutning. Har sett massa foton på snö, advendtsbak och sånt hemma på Instagram senaste veckan och måste säga att allt det där känns såååå avlägset. Här svettas vi, slänger oss i poolen och sitter ute i t-shirt kl.21. Inte så lätt att ha julkänsla då. Jag älskar ju julen, men under tiden som vi är här så är det inte så prioriterat. Har inte hunnit funderat än på hur vi skall fira jul. Vi får ju mamma, pappa och syrran hit på annandagen, så vi lär hålla oss hemma i alla fall. Mys med familjen på besök. Då kommer också ett efterlängtat silverschampoo som vi beställt. Lias hår är numera väldigt grönt så just nu kör vi med cocacola och ketchupbehandling då och då för att få tillbaka den blonda färgen. Det går sådär, men blir ljusare i alla fall.
 
Sedan sist har vi hunnit med lite av varje. Vi har varit på ett kaffeplantage, det får bli ett eget inlägg om det senare. Vi har tittat och hejat på Sverige i VM-kvalet. Två kvällar var vi här hos oss ett helt gäng och kikade. Ena kvällen beställde vi hem arabiskt och andra kvällen körde vi knytis. Så roligt att Sverige gick vidare! Nu får vi ha fler såna fotbollskvällar i juni. Jihoo!! Vi har provat barnteater för första gången här. En annorlunda upplevelse med mycket musik och dans. Ellie har haft sitt livs första öroninflammtion. Pluttisen. En vecka var hon dålig men när vi fick gått till doktorn och börjat ge antibiotika så vart det bättre. Nu är hon vanliga, busiga Ellie igen. Vasse åkte till Sao Paolo en lördag till söndag för att se på Formel 1. Något han gav till sig själv i födelsedagspresent. Det var lycket förstod vi. Jag och tjejerna var med kompisar på Clube Araraquense på lördagen där och åt Costela (revben). Det var riktigt brassigt med livemusik, ris, bönor och plaststolar. Barnen lekte på lekplatsen utanför och vi testade även poolerna. En härlig dag. I fredags hade vi en utekväll med alla fruarna. Den har varit planerad sedan länge och det var kanske bra för alla kom! Första fotot med alla fruarna samlade samtidigt tog vi då. Vart en supertrevlig kväll med bubbel, sushi och en sväng på rockklubb. Vi tackade också av Ulrica som flyttar hem nu till jul. Hon blir det första som lämnar så hon fick en tavla från Ararquara som minne. Vi uppvaktade också ett helt gäng av fruarna som fyllt år sedan sist.
 
Vardagen rullar på och våra många sociala sammankomster lika så. Det är ju som bekant roligare tillsammans och med dessa härliga hus (och vädret!) så inbjuder det verkligen till att ses många och bada, grilla m.m. Barnen älskar såklart också detta. Lia frågar varje dag vad vi skall göra idag och vilka vi skall träffa. Hon är en riktigt social av sig hon med. Lia har blivit jätteduktig både på engelska och portugisiska under de här 8 månaderna. Från att bara ha kunnat svenska till att nu kunna prata tre språk.Vilken utveckling!
Klasskompisarna är jättegulliga med henne. I torsdags var vi på barnkalas kl.19-22 en torsdag. Det var livat.
 
Nu stundar snart skolavslutningen för Lia. Hon skall sluta förskolan och börja 1:a klass nästa termin. Redan när vi flyttade hit i mars så hade mammorna i klassen skapat en whatsuptråd där de börjat att planera avslutningen som alltså är nu i december. Galet! Det kommer att bli ett minne för livet tror jag. Allt är planerat in i minsta deltaj. Barnen har tagit foton i skolan och hela dagen kommer att dokumenteras av fotoproffs. Vi har redan beställt ett fotopaket....hehe. Det kommer att hållas en avslutningsceremoni på hotellet där vi bodde när vi flyttade hit, där barnen skall uppträda för oss bland annat. Ceremonin startar kl.18:30, jupp riktiga brassetider, och sedan har klassen hyrt ett lekland där vi skall vara resten av kvällen.  Vi har inhandlat en vit klänning, som är klädkoden för tjejerna, och nya ballerinaskor. På dagen på fredag skall Lia och kompisarna Olivia och Elsa gå till frisören och bli klippta och stylade till avslutningen. Haha, det kommer de nog att gilla.
 
Eventuellt kommer Lia att gå i skolan en vecka till efter avslutningen, skall kolla upp detta i veckan. Skolan stänger inte helt förrän den 15 december då de äldre barnen har en del prov i slutet. Sedan är vi lediga tillsammans jag och barnen fram till början av februari. Skall bli mysigt med sommarlov! Inga tidiga mornar med trött tjej som skall till skolan, bara skönt hemmamys om mornarna. Och så får Ellie lite mer sällskap här hemma också. Hon skall ju börja förskolan efter sommarlovet hon. Vasse är ledig alla mellandagarna vid jul, då de stänger kontoret där han jobbar helt. Perfekt. 10 dagar extraledigt där, och just då när vi får Sverigebesök.
 
Idag skall vi hem till vänner på grill, bad och testa deras ångbastu. Typiskt bra söndagsaktivitet. Hej från oss!
 
Ellie tog igen sig lite vid poolen igår.
 
God burgare i tomatbröd åt vi igår när foodtrucksen var på besök i vårt condominio igen. Det har varit lite offseason för foodtrucks ett tag, tror jag, men du verkar de vara tillbaka. Bra! För vi gillar konceptet.
 
Alla husfruarna samlade. 13st är vi just nu. Sedan finns det ju fler expats på plats som är singlar. Tror att vi är runt 31st nu allt som allt med expats och respektives. Och ett helt gäng barn!
 
 
 
 
Fat med brigadeiros. Brassarnas favoritefterrätt. Väldigt goda. Kondenserad mjölk som man kokar med kakao och smö till en seg konsistens.
 
Välfylld kylbox
 
 
Pokebowl. Jag åt vanlig sushi, men nästa gång skall jag ta en sån här!
 
Glassmonstret Ellie. Äter gärna glass så ofta hon får. Den här gången tog hon min pinne också.
 
Vår plantering på framsidan av huset blommar fint nu. Vårigt!
 
Ellie på lekplatsen. Hon älskar nötter också.
 
 
En vanlig hemmamorgon i soffan på ovanvåningen.
 
Vi köpte en ny flytleksam till poolen. En krokodil! De andra har tyvärr gått sönder.
 
Krokodilen provsattes direkt
 
Här är vi på barnkalas till Lias klasskompis Pedro som fyllde 6 år.
 
Picknick på golvet
 
Full fart på den här lilla tjejen!
 
Det brukar vara standard att man får klä ut sig på kalasen. Tjejerna valde mimmiutstyrslar. Och sockervadd gillar väl alla barn?
 
En kväll bokade vi långbord på en brasiliansk restuaruang nere på stan och bjöd in ett gäng härliga. Caipirinhasen är riktigt bra där och denna kväll var det halva priset på dem. Farligt!
 
 
Två små busfrön vid Ingeborgs pool där vi hade pannkaksmellis en eftermiddag. Omväxling förnöjer. Som synes är Lias ena framtand fortfarande grå. Inget att göra åt den har tandläkaren sagt. Kanske vitnar den eller också hinner hon tappa den dessförinnan.
 
 
Fotbollskväll med Sverigetröja på! Tur att jag kom ihåg att packa med den. Lia önskar sig också en Sverigetröja till kommande VM. Hon höll tillgoda med sin Helsinborgströja.
 
Fick målat en svensk flagga på kinden även på den här lilla
 
Heja Sverige!!!
 
 
Lia har haft tema Rymden i skolan ett tag nu. En dag kom hon hem med en egentillverkad ryddräkt gjord av två tomma juiceflaskor och en vit t-shirt. Påhittiga är dem i skolan. De jobbar oftast utifrån olika teman.
 
 
En liten skrutta med öroniflammation. Den veckan hängde vi mest hemma och gick någon tur till lekplatsen emellanåt.
 
När dem här träden blommar alltså, så fint!
 
Hej från lekparken. Tur att vi har den så nära.
 
Lia och jag redo för en dag på Clube Araraquense där våra kompisar är medlemmar.
 
På brasselunch äter man vid plastbord med plaststolar. Det är standard.
 
 
Här ser ni hur äkta brasiliansk mat ser ut. Revben, bönor, ris, tomatsalsa och kokt mandioca. Blir inte så mycket mer brasilianskt tror jag.
 
Till bords
 
Sen gick vi ut och lekte
 
 
 
Pool med vattenrutschkanor har de på klubben också
 
 
 Ellie är ingen badkruka hon.
 
På barnteater
 
 
I väntan på att föreställningen skall starta
 
 
Ett helt band höll föreställning på scen.
 
 
 Ellie hjälpte till att fylla upp poolen en dag
 
Vi har köpt en kolibrimatare och hur numera fler kolibris som kommer och äter hos oss varje dag. Har bara sett kolibris i Kalle Anka på julafton tidigare så detta är en upplevelse. Skall försöka fånga dem på bild lite bättre en dag.
 
Grannarna julpyntar trädgårdarna
 
Köpcentrumet har också fått julskrud
 
 
På utflykt i skogen
 
Häftig vegetation
 
Barnen hittade varsin pinne och så var de nöjda
 
Uppställning. Detta är namnet på trädet de står vid.
 
Lite djur fick vi också se
 
 
Sen åkte vi till golfbanen och åt lunch. Ellie tog igen sig i Loungen där.
 
Det var det bildregnet från de senaste veckorna. Summa summarum, vi har det toppen!

Kommentarer:

1 Sandra:

Jag vill äta poke bowl när jag kommer!! Finns inte i Gbg.
Sedan får vi se till att köpa med oss sverigetröjor till barnen när vi kommer. Såklart de ska kunna heja på blågult som alla andra under mästerskapet!

Kommentera här: