Vårt julfirande 2017

(null)
 
Jag ligger lite efter i bloggeriet ser jag, men visst firade vi jul 2017 också. Första julen någonsin för mig utanför Sverige, så bara det var ju en upplevelse att få fira denna högtid någon helt annanstans, i ett helt annat typ av klimat. Och varmt var det på julafton. De obligatoriska finkorten vid granen byttes i år ut mot finkort vid julpalmerna. Tjejerna var så fina i sina för dagen nya kläder <3. Efter fotograferingen packade vi in oss i bilen med mat och lite klappar för att köra till Oitis. Vi hade en gemensamt julfirande med 3 expatsfamiljer till och höll till hemma hos familjen Ehlin som dessutom hade farmor och farfar på besök. Gran fanns där, Kalle streamade vi till tv:n och en riktigt smaskigt julbord hade vi fått ihop. Det var knytis och vår familj stod för revben, ost och kex. Tror att det var längesedan jag tyckte att julmaten smakade så gott även om allt såklart inte fanns och allt inte var tillagat som man är van vid. Det är trots allt en rätt så stor utmaning att laga svenskt julbord av det som finns att tillgå i Brasilien. Familjen Ehlin hade gjort egen sill på anjovis, julskinkan köpte vi färdig men den var inte rimmad och kokt som hemma men med lite grov senap på så smakade den ändå okej. Familjen Norberg hade bakat jättegott bröd som kändes juligt och svenskt. Familjen Johansson hade gjort Janssons, gjort pepparkakor av egen pepparkaksdeg och kokat glögg av druvjuice. Ja, ni hör ju att man behöver vara lite kreativ för att laga julbord i Brasilien.
 
Vi snapsade, sjöng snapsvisor och åt, och åt och åt. Som man brukar på jul. Carina hade lagat saffranspannkaka till efterrätt och vi hade med en alladinask som var populär. Efter maten hade tomten varit och lämnat en säck klappar och ett brev i trädgården som barnen hittade. Så då blev det paketutdelning och alla barn fick ett paket var från tomten. Våra tjejer fick varsin lancheira, som är en liten ryggsäck som man sätter på rullväskorna som de har till skolan. I ryggsäcken har de deras mellanmål som de äter på förmiddagarna. Vi blev sist kvar på firandet och stannade ända till kvällen. Då delade vi på resterande av ostbrickan, drack vin och bestämde att middag nästföljande dag skulle bli på vår uteplats. Och så blev det.
 
Vi började dock morgonen efter med lite mer paketöppning, för då hade visst den brasilianske tomten varit och lämnat klappar under våra palmer. Det var julen 2017 det. En fin och annorlunda sådan. Såklart speciellt att inte fira med sin familj och släkt, men det kommer fler jular. Nästa jul kommer vi också att befinna oss i Brasilien och då pratar vi faktiskt om att resa iväg. Nu har vi gjort en jul med alternativt julfirande så nästa år är vi sugna på att strunta i julmat och allt det där och göra något helt annat. Som att hänga på stranden i Cartagena, Colombia, kanske? Vi får väl se...
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 

Kommentera här: